Kapital / BH BERZE

Svjetska banka pokreće novu kreditnu liniju za prevazilaženje globalne krize s hranom

03.06.2008. 10:06 / Izvor: Fena

Grupa Svjetske banke jučer je objavila da će pružiti podršku za globalne napore na prevazilaženju globalne krize s hranom putem novog brzog instrumenta financiranja u iznosu od 1,2 milijarde USD za rješavanje hitnih potreba uključujući i 200 miliona USD grant sredstava koja će se usmjeriti na ugroženo stanovništvo najsiromašnijih zemljama u svijetu.

Najavljujući nekoliko mjera za rješavanje trenutnih i dugoročnih izazova s hranom Grupa Svjetske banke povećat će sveukupnu podršku za globalnu poljoprivredu i hranu s četiri milijarde USD na šest. Sljedeće godine pokrenut će i instrumente za upravljanje rizikom i osiguranje usjeva za zaštitu siromašnih zemalja i malih posjednika, najavljeno je danas iz te banke.

"Kad budemo bili sljedeće sedmice na skupu u Rimu, važno je da se fokusiramo na konkretne aktivnosti. Zajedno s našim partnerima te će inicijative pomoći na rješavanju neposredne opasnosti od gladi i pothranjenosti za dvije milijarde ljudi koji se bore da prežive suočavajući se s rastućim cijenama hrane i doprinijeti dugoročnijem rješenju koje mora uključiti mnoge zemlje i institucije", rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke Robert B. Zoellick.

Grantovi za Džibuti (pet miliona USD), Haiti (10 miliona USD) i Liberiju (10 miliona USD) bit će odobreni već danas.

Svjetska banka tokom narednih mjeseci očekuje obezbjeđenje grant podrške za Togo, Jemen i Tadžikistan. Te su zemlje identificirane kao visoki prioritet na osnovu brze procjene potreba koju su na terenu proveli Svjetski program hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede.

Brze procjene potreba su sada završene u više od 25 zemalja, a u još 15 su u toku. Instrument od 1,2 milijarde USD koji je dizajniran za rješavanje neposrednih potreba, pružaju podršku za programe mreža sigurnosti kao što su `hrana za rad`, uslovni gotovinski transferi i programi školskih obroka za najugroženije.

Kao dio novog instrumenta Svjetska banka uspostavlja i Trust fond više donatora za olakšanje koordinacije politike i operativne koordinacije između donatora i mobilizacije financijske podrške za brzu isporuku sjemena i đubriva malim farmerima za predstojeću sjetvu.

Novi instrument za brzi odgovor se primjenjuje zajedno s drugim nastojanjima Grupe Svjetske banke na rješavanju globalne krize hrane.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke razmatra inicijativu za obezbjeđenje instrumenata za upravljanje rizikom za siromašne zemlje koje se suočavaju sa sušom i ostalim nepogodama.

"Radimo s našim Odborom na primjeni na indeksu zasnovanih zaštita i osiguranja za zaštitu siromašnih farmera i zemalja od šokova uzrokovanih vremenskim prilikama i poremećajima snabdijevanja", rekao je Zoellick.

U okviru prijedloga kojeg će Odbor Banke razmatrati u junu, Malavi će biti prva od nekoliko zemalja koje će koristiti Svjetsku banku kao posrednika za pristup "vremenskim derivatima". Ako bi Malavi bio pogođen sušom, zaštitio bi se od rasta cijena uvoznog kukuruza.

IFC, članica Grupe Svjetske banke koja promovira investicije privatnog sektora, predlaže pružanje podrške za osiguranje usjeva i stoke za male posjednike u zemljama u razvoju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital