Kapital / BANKARSTVO

Svjetska banka u septembru počinje sa monitoringom stanja u BiH?

30.07.2014. 12:39 / Izvor: eKapija.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora dr Nikola Špirić razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabel Abro.

Na sastanku se razgovaralo o novoj organizaciji rada u Svjetskoj banci BiH i reformama koje su sprovedene kako bi se na što bolji način definisale potrebe svake zemlje u zavisnosti od pojedinačnih ekonomskih pokazatelja.

Šefica Kancelarije Svjetske banke u BiH naglasila je da novi pristup u radu podrazumijeva dijagnostifikovanje stanja u zemlji u najvažnijim sektorima kako bi se uradila sveobuhvatna  analiza o osnovnim pokretačima razvoja u jednoj zemlji, za šta je neophodna saradnja sa vlastima u BiH.

Abro je naglasila da bi tim Svjetske banke u septembru trebao početi monitoring stanja u BiH da bi se uradio novi okvir partnerstva između Svjetske banke i BiH, jer se polovinom 2015. godine završava postojeća Strategija partnerstava.

Ministar Špirić naglasio je da je neophodno sprovoditi reforme koje će omogućiti ekonomski rast kroz razvoj privatnog sektora što je, između ostalog, i dio programa Svjetske banke u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da je, i pored problema nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, očuvana makroekonomska stabilnost BiH čemu je doprinio i stendbaj-aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministar Špirić istakao je da je na nivou BiH obezbijeđeno više od 10 miliona KM za pomoć poplavljenim područjima što je pokazatelj volje da se, i pored toga što je budžet institucija BiH administrativni, pomogne u saniranju posljedica štete od poplava, te je zahvalio Svjetskoj banci na pomoći koju je pružila kroz donatorsku konferenciju u Briselu.

Sagovornici su se složili da je neophodno da svi nivoi vlasti u BiH rade na ključnim reformama kako bi se poboljšao poslovni ambijent, povećale investicije i ekonomske aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital