Svjetska banka: Za poljoprivredu RS 15 miliona KM

17.07.2014. 08:12 / Izvor: Nezavisne novine
Svjetska banka: Za poljoprivredu RS 15 miliona KM

Svjetska banka je u okviru programa "Hitnog projekta otklanjanja štete od poplava" za BiH odobrila kredit vrijedan 100 miliona američkih dolara, od čega će u obnovu poljoprivrede RS biti uloženo 15 miliona KM.

Svjetska banka je u okviru programa "Hitnog projekta otklanjanja štete od poplava" za BiH odobrila kredit vrijedan 100 miliona američkih dolara, od čega će u obnovu poljoprivrede RS biti uloženo 15 miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje će biti zaduženo za implementaciju kredita, precizirali su da će RS najveći dio ovog kredita uložiti u obnovu infrastrukture, izgradnju nasipa i obnovu poljoprivrednog sektora po svim osnovama.

Podaci o novom kreditnom aranžmanu precizirani su danas na sastanku predstavnika Svjetske banke i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Na sastanku je istaknuto da će RS i FBiH od ukupne kreditne sume dobiti jednake dijelove, po 47,5 miliona dolara, dok će pet miliona dolara ovog kredita biti usmjereno u distrikt Brčko.

Predstavnici resornog ministarstva i Svjetske banke su se dogovorili i to da će ovaj omjer raspodjele novog kredita između RS i FBiH ostati na snazi sve dok ne bude poznat konačan iznos procjene štete.

Iz Svjetske banke su rekli da je kredit za obnovu BiH nakon katastrofe odobren uz petogodišnji grejs period i rok otplate 25 godina, dok će kamata za njega na godišnjem nivou iznositi 1,25 odsto.

Prema riječima Gordane Rokvić, savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, program obnove kroz kredit Svjetske banke će biti realizovan u periodu od septembra ove godine do kraja decembra 2018. godine.

"Za implementaciju projekta u RS i distriktu Brčko će biti zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata našeg ministarstva", rekla je ona.

Rokvićeva je precizirala da će dio kredita odobren za RS biti plasiran kroz tri komponente.

"Prva komponenta, u vrijednosti od 19 miliona dolara, će biti utrošena za nabavku robe za hitni oporavak od katastrofe. Druga komponenta se odnosi na rehabilitaciju javne infrastrukture, koja podrazumijeva i izgradnju nasipa, nabavku uništene elektroenergetske i industrijske infrastrukture, a ona je vrijedna 27,25 miliona dolara. Treća komponenta od 1,25 miliona dolara odnosi se na novac koji će biti upotrijebljen za podršku projektu", rekla je Rokvićeva.

Iz resornog ministarstva su precizrali da će u konačnici ukupna suma kredita koji će biti plasiran za obnovu poljoprivrede biti 15 miliona KM.

"Taj novac će primarno biti usmjerena na obnovu stočnog fonda, sanaciju štete na plastenicima i pokrivanje troškova nabavljenih repromaterijala za zanavljanje proizvodnje, refundiranje računa za kupljeno sjeme i nabavka novih količina sjemena za jesenju sjetvu", rekla je Rokvićeva.

Ona je dodala da će korisnici ovog novca moći biti samo i isključivo poljoprivredna gazdinstva čija je šteta evidentirana u jedinstvenom registru štete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital