Kapital / IZVJEŠTAJI

Svjetska banka: Zemlje u razvoju najviše pogođene klimatskim promjenama

24.09.2009. 11:21 / Izvor: Fena

Zemlje u razvoju će biti najteže pogođene sušama, poplavama i drugim prirodnim katastrofama, zbog globalnog zagrijavnja, ocjenila je Svjetska banka, koja je u izvještaju pod naslovom "Svjetski razvoj 2010." predložila da sredstva za suzbijanje takvih katastrofa osiguraju bogate zemlje.

Procjena je da će zemljama u razvoju u periodu do 2030. biti potrebno 75 milijardi dolara godišnje za uklanjanje posljedica klimatskih promjena, navodi se u izvještaju koji prenosi Glas Amerike.

Za ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa bit će potrebno oko 400 milijardi dolara, kao i više stotina milijardi dolara za istraživanje i razvoj energetskih izvora.

Po riječima koautorke izvještaja, Rosine Birnbaum, ta sredstva treba da budu usmjerena ka zemljama u razvoju, kojima je pomoć najpotrebnija.

"Ne možemo zahtijevati od nerazvijenih zemalja da finansiraju takve stvari. Zato će javna i privatna sredstva morati da osiguraju bogate zemlje. Ako to ne budemo učinili, troškovi bi mogli da budu više nego udvostručeni i nećemo moći da učinimo bilo šta za sprječavanje porasta temperature iznad opasnog nivoa", izjavila je Birnbaum.

Svjetska banka je upozorila da industrijski razvijene zemlje ispuštaju dvije trećine ukupne količine izduvnih gasova u atmosferu, koji podstiču globalno zagrijavanje.

Predstavnici velikog broja zemalja sastat će se u decembru u Copenhagenu, radi izrade međunarodnog sporazuma o suzbijanju klimatskih promjena, koji bi zamijenio Protokol iz Kyota, čija važnost ističe 2010.

Sjedinjene Države nisu ratificirale taj protokol, ali su pristale na pregovore o izradi novog sporazuma do kraja 2009.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital