Kapital / IZVJEŠTAJI

Svjetska gospodarska kriza pogađa bh. izvoznike: Kapis TKT primoran poduzeti odlučne mjere i aktivnosti

18.12.2008. 14:52 / Izvor: eKapija.ba

KAPIS Tvornica kabela Tomislavgrad bila je domaćin bosanskohercegovačkim novinarima, povodom završetka poslovne godine i nemilosrdnog utjecaja svjetske gospodarske krize.

Kapis TKT je u ovoj poslovnoj godini proizveo 13.300 t kabela što je za 4,5 posto više od godišnjeg plana proizvodnje za 2008. godinu. Ostvaren je prihod prodaje od 92,7 milijuna KM, 2 posto više od godišnjeg plana, kao i izvoz u vrijednosti od 62 milijuna KM. Važno je napomenuti da se radi o porastu proizvodnje od čak 22,5 % i porastu prodaje i izvoza od 17 % u odnosu na 2007. godinu. Razlog ovog uspješnog poslovanja su širenja tržišta na zemlje EU i brojni domaći i inozemni tenderi na kojima je Kapis TKT bio apsolutni dobitnik.

Međutim, Kapis TKT zbog evidentne gospodarske krize bilježi značajan pad proizvodnje i prodaje u 11. i 12. mjesecu, od čak 27 posto u proizvodnji i 32 posto u prodaji. Zbog toga je menadžment poduzeća primoran poduzeti odlučne mjere i aktivnosti u poduzeću na maksimalnom iskorištavanju unutarnjih rezervi, koje će voditi ka podizanju konkurentskih sposobnosti poduzeća i smanjenju troškova poslovanja, te privremeno zaustaviti nove investicijske projekte. Navedene mjere između ostalog uključuju smanjenje troškova rada kroz smanjivanje plaća zaposlenika i eventualno reduciranje do 30% broja zaposlenih, što ovisi od razvoja situacije u narednih nekoliko mjeseci, saopćeno je za eKapija.ba

Trenutno Kapis TKT broji 218 zaposlenih od kojih 151 radi u proizvodnji.

„U cilju prevladavanja trenutne situacije konkurentske proizvodne tvrtke su potpomognute raznim mjerama svojih Vlada, koje im pomažu u smanjenju proizvodnih troškova i zadržavanju konkurentnosti na tržištu, a samim time i očuvanju radnih mjesta. Nažalost bh gospodarstvo nije u takvom položaju jer BiH osim visokih poreznih opterećenja i parafiskalnih nameta ne nudi gotovo nikakve poticaje niti olakšice. Očekujemo od nadležnih institucija BiH i FBiH da donesu hitne mjere na rasterećenju gospodarstva, očuvanju likvidnosti i konkurentnosti proizvodnih firmi u BiH“ istaknuo je Predrag Čović direktor Kapis TKT.

„Poslovno okruženje u kojem se trenutno nalazimo zbog ekonomske krize i recesije svjetskog gospodarstva bilježi smanjenu potražnju na tržištu, rast troškova po jedinici proizvoda, smanjenje likvidnosti poduzeća i faktor pada vrijednosti sirovina, što je značajno utjecalo na poslovnu stabilnost i konkurentsku sposobnost tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom metala. Stoga je osnovni cilj Kapis-a u 2009. godini što bezbolnije prevladati trenutnu situaciju i održati se na tržištu, te nastojati ostvariti planiranu proizvodnju i prodaju“ zaključio je Komercijalni direktor Grupacije Kapis Dragan Obradović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital