Svjetska tržišta nadoknadila dio gubitaka

Kapital / SVJETSKE BERZE

Svjetska tržišta nadoknadila dio gubitaka

30.03.2020. 10:30 / Izvor: seebiz.net

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, nakon oštrog pada tjedan dana prije, jer se ulagači nadaju da će velike monetarne i fiskalne poticajne mjere ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 12,8 posto, na 21.636 bodova, dok je S&P 500 porastao 10,2 posto, na 2.541 bod, a Nasdaq indeks 9,05 posto, na 7.502 boda.

Nakon što su tjedan dana prije pootnuli više od 15 posto, prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili dobar dio tih gubitaka.

No, na tržištu je vladala nesigurnost jer je sve jasnije da će paraliza dijelova gospodarstva zbog brzog širenja koronavirusa dovesti do recesije.

Tako je u ponedjeljak Dow Jones oštro pao, da bi u iduća tri dana skočio 21 posto, što je bio njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U petak je, međutim, ponovno pao.

S&P 500 indeks prošloga je tjedna, pak, zabilježio najveći tjedni dobitak od financijske krize 2009. godine, no i dalje je u minusu oko 25 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, dosegnutu 19. veljače.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će paket pomoći američkom gospodarstvu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, ublažiti predstojeću recesiju.

Taj je paket znatno veći u odnosu na onaj koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, a uključivat će, među ostalim, izravne uplate građanima, pri čemu bi pojedine obitelji mogle dobiti ček i do 3.000 dolara.

Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izravno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošloga tjedna da je gospodarstvo možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno braniti gospodarstvo.

"Riječju, kazao je da Fed neće ostati bez municije u borbi protiv koronakrize i da još ima prostora za djelovanje", kaže Charalambos Pissouros, analitičar u tvrtki JFD Group.

Zahvaljujući tome, ulagače nije pokolebao ni podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za rekordnih 3,3 milijuna jer su zbog širenja koronavirusa u SAD-u paralizirani dijelovi gospodarstva.

Međutim, u petak su cijene dionica ponovno pale jer se koronavirus brzo širi, pa je u SAD-u zabilježeno više od 100.000 zaraženih, dok ih je više od 1.500 umrlo.

"Kretanja idućega tjedna ovisit će o tome što će se događati tijekom vikenda. Ako dođe do ubrzanja rasta slučajeva zaraze u New Yorku i drugim državama, mislim da nas očekuje težak tjedan", kaže Lindsey Bell, analitičarka u tvrtki Ally Invest.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no znatno manje nego na američkim.

Londonski FTSE indeks porastao je 6,2 posto, na 5.510 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 7,9 posto, na 9.632 boda, a pariški CAC 7,5 posto, na 4.351 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 17 posto, na 19.389 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital