Svjetske agencije: Agrokorovo preuzimanje Mercatora najveće na Balkanu

27.06.2014. 10:34 / Izvor: Business.hr
Svjetske agencije: Agrokorovo preuzimanje Mercatora najveće na Balkanu

Agrokorovo preuzimanje slovenskog Mercatora popratile su vodeće svjetske novinske agencije, ističući kako se radi o najvećem preuzimanju na Balkanu i kako se njime testira koliko je Slovenija spremna privatizirati državnu imovinu.

Agrokorovo preuzimanje slovenskog Mercatora popratile su vodeće svjetske novinske agencije, ističući kako se radi o najvećem preuzimanju na Balkanu i kako se njime testira koliko je Slovenija spremna privatizirati državnu imovinu.

Reuters piše kako će Agrokor preuzeti 53 posto udjela u Mercatoru po cijeni dionice od 86 eura, manje od prethodno ponuđenih 120 eura, te da će ukupna vrijednost preuzimanja dosegnuti 323,8 milijuna eura.

Navodi i to da je Mercator u travnju postigao dogovor s bankama kreditorima o restrukturiranju dugova od milijardu eura, čime je otvoren put za ovo preuzimanje.

Preuzimanje Mercatora predstavlja, navodi Reuters, testiranje koliko je Slovenija danas spremna za privatizaciju državne imovine, s obzirom da se dugo godina opirala tom procesu. Podsjeća da država nema izravnu kontrolu nad Mercatorom, ali drži udjele u kompanijama i bankama koje to imaju.

Bloomberg, pak, piše kako ukupna vrijednost Agrokorova preuzimanja Mercatora doseže 1,3 milijarde eura, što je najveće preuzimanje na Balkanu, jer osim kupnje 53 posto tvrtke, sporazum uključuje i reprogramiranje dugova Mercatora od milijardu eura, među ostalim Agrokorovim kreditom od 200 milijuna eura.

Agencija navodi da je 2011. godine Agrokor ponudio 221 euro po Mercatorovoj dionici, pa je ukupna vrijednost slovenskog trgovačkog lanca tada iznosila 832 milijuna eura. Agrokor je tada odustao od preuzimanja zbog protivljenja slovenskih političara, navodi Bloomberg.

U međuvremenu je cijena dionica Mercatora oštro pala, pa njezina tržišna vrijednost sada iznosi oko 302 milijuna eura, navodi Bloomberg.

Ističe i kako je krajem prošle godine Mercator zapošljavao 22.600 radnika u otprilike 1.600 trgovina u zemljama na Balkanu.

U prvom tromjesečju ove godine, piše Bloomberg, prihodi Mercatora pali su 5 posto na godišnjoj razini, na 625 milijuna eura, nakon što se kompanija povukla s bugarskog tržišta. Gubitak kompanije u prvom je kvartalu iznosio 8,5 milijuna eura, dok je u istom lanjskom razdoblju bio 8,6 milijuna.

Agrokorovim preuzimanjem Mercatora stvorit će se najveći trgovački lanac u središnjoj i istočnoj Europi, s godišnjim prihodima od oko 7 milijardi eura. Taj će posao, navodi Bloomberg, ojačati i slovenske banke, koje će prodati svoje udjele u Mercatoru.

„Sporazum je konačno postignut, što je vrlo pozitivan signal ne samo s poslovnog, nego i političkog aspekta. Postojalo je političko protivljenje, pa bi ovaj sporazum trebao ohrabriti međunarodne investitore koji žele sudjelovati u privatizaciji u Sloveniji“, kazao je za Bloomberg Gunter Deuber, direktor istraživanja u Raiffeisen Bank International u Beču.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital