Svjetske berze: Dionice u padu peti dan zaredom

26.09.2013. 10:05 / Izvor: Business.hr
Svjetske berze:  Dionice u padu peti dan zaredom

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale peti dan zaredom, što nije zabilježeno još od kraja prošle godine, jer je pat pozicija u raspravi o proračunu u američkom Kongresu natjerala ulagače na oprez.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale peti dan zaredom, što nije zabilježeno još od kraja prošle godine, jer je pat pozicija u raspravi o proračunu u američkom Kongresu natjerala ulagače na oprez.

Dow Jones oslabio je 61 bod, ili 0,40 posto, na 15.273 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 1.692 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 3.761 bod.

Pad cijena dionica peti dan zaredom posljedica je zabrinutosti ulagača zbog približavanja dvaju rokova u Washingtonu.

Do kraja rujna Kongres bi trebao odobriti financiranje saveznih agencija, kako ne bi došlo do njihovog zatvaranja, dok bi do 17. listopada trebao podržati prijedlog povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države, kako bi vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

No, Kongres se našao u pat poziciji jer republikanci traže znatno smanjenje proračunskih rashoda, ponajviše za 'Obamacare', zdravstveni program predsjednika Baracka Obame, kako bi podržali povećanje razine zaduživanja države, a demokrati na to ne pristaju.

Nesigurnost vlada i zbog toga što se ne zna kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su godinama poticale rast cijena dionica.

Prošle su srijede burzovni indeksi skočili više od 1 posto, nakon što je Fed ostavio nepromijenjene programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

No, od tada cijene dionica padaju jer je moguće da će Fed te programe smanjiti već u listopadu, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

Zbog toga se pažljivo prate makroekonomski podaci. A oni nisu baš uvjerljivi. Jučer je objavljeno da su narudžbe trajnih proizvoda u SAD-u u kolovozu jedva porasle, što je možda znak da se kompanije suzdržavaju od investicija.

Drugo je izvješće, pak, pokazalo da je u kolovozu prodaja novih kuća porasla, ali je i dalje blizu najnižih razina u ovoj godini, što je vjerojatno posljedica rasta kamata na hipotekarne kredite.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,30 posto, na 6.551 bod, a pariški CAC 0,01 posto, na 4.195 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 posto, na 8.665 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital