Svjetski turizam izgubio 460 milijardi dolara zbog COVID-19

17.09.2020. 08:32 / Izvor: Agencija Anadolija
Svjetski turizam izgubio 460 milijardi dolara zbog COVID-19

U prvoj polovini ove godine, usljed globalne pandemije koronavirusa, zabilježeno je 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka.

U prvoj polovini ove godine, usljed globalne pandemije koronavirusa, zabilježeno je 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO).

Prema izvještaju UNWTO-a, veliki pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tokom perioda januar-juni 2020. godine, uzrok je gubitka 440 miliona međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma.

Ova brojka je otprilike pet puta veća od gubitka u prihodima od međunarodnog turizma zabilježenog 2009. godine tokom tadašnje globalne ekonomske i finansijske krize.

Izvještaj je pokazao da su Azija i Pacifik, prva regija koja je osjetila posljedice pandemije COVID-19 na turizam, najteže pogođeni, s padom broja turista od 72 posto u šestomjesečnom periodu.

Slijedi Evropa s padom turističkih dolazaka od 66 posto, Afrika i Bliski istok, obje s padom od 57 posto, te Sjedinjene Države s padom od 55 posto.

Iz UNWTO-a su također naveli da je 53 posto destinacija ublažilo ograničenja na putovanja početkom septembra.

Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO-a, izjavio je da su već sada moguća sigurna međunarodna putovanja u mnogim dijelovima svijeta.

Posebno je naglasio potrebu bolje koordinacije između vlada i privatnog sektora kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo i stabilizirao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital