Takse utanjile izvoz sedam puta

03.05.2019. 10:47 / Izvor: Glas Srpske
Takse utanjile izvoz sedam puta

BiH je u prvom kvartalu ove godine na tržište samoproglašenog Kosova plasirala robu vrijednu oko četiri miliona maraka.

BiH je u prvom kvartalu ove godine na tržište samoproglašenog Kosova plasirala robu vrijednu oko četiri miliona maraka, dok je u istom periodu lani vrijednost izvoza bila sedam puta veća, pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prištinske vlasti su početkom novembra prošle godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

"Carinska politika Kosova uticala je na to da se izvoz iz BiH na tamošnje tržište u 2018. godini počeo smanjivati u odnosu na 2017. godinu za nešto više od 13 odsto. Procjene su da se izvoz smanjuje za oko deset do 12 miliona maraka mjesečno", naveli su za “Glas Srpske” u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodali su da je BiH u prvom kvartalu prošle godine na tržište samoproglašenog Kosova plasirala robu u vrijednosti nešto većoj od 29 miliona maraka.

"Projekcija za ovu godinu je, nažalost, negativna, izvoz iz BiH će nastaviti da se smanjuje jer je u ovakvim uslovima neisplativ za naše izvoznike", naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori i dodali da je zbog prištinskih nameta najviše pogođen metalski, agroindustrijski i drvni sektor.

Direktor sarajevske mljekare “Milkos”, koja je na Kosovo izvozila mlijeko i mliječne proizvode, Adin Fakić kaže da je ovakav spoljnotrgovinski rezultat očekivan.

"Izgubili smo već četiri mjeseca, trećina godine je propala i pokušavamo da nađemo rješenja na drugim tržištima. Ukoliko se ova blokada nastavi, vjerujem da će za nekoliko mjeseci tržište Kosova biti potpuno izgubljeno za BiH kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Konkurencija u našoj industriji je ogromna, a uvođenjem carina od 100 odsto najdeblji kraj izvukle su domaće kompanije", istakao je Fakić i dodao da prištinske vlasti očigledno ne namjeravaju ukinuti takse dok ne budu ispunjeni njihovi politički uslovi, a zbog čega je na gubitku privreda.

Istakao je da je za mljekarsku industriju u BiH tržište Kosova bilo veoma važno.

"U BiH nije uređen segment robnih rezervi i zemlja nema odgovore na izazove nekonkurentnog okruženja koje prema nama nastupa veoma agresivno. Tržište Kosova za nas je bilo “ventil” za iznalaženje rješenja, odnosno plasman viška mlijeka i mliječnih proizvoda", dodao je Fakić ističući da su pred domaćim privrednicima još veći izazovi s obzirom na to da 1. februara 2020. godine počinje potpuna implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital