Kapital / IZVJEŠTAJI

Tegeltija: Zbog oktobarskih izbora RS sada ide u rebalans budžeta

15.05.2018. 12:18 / Izvor: Fena

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija izjavio je danas da taj bh. entitet sada ulazu u rebalans budžeta, jer zbog izbora neće biti u prilici da to uradi narednih mjeseci.

"Za rebalans na više uvijek je pravo vrijeme. Mi upravo imamo takav rebalans i mislim da ga radimo u dobro vrijeme", rekao je Tegeltija u obraćanju parlamentu RS-a, obrazlažući rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona KM.

Istakao je da će višak prihoda usmjeriti u kapitalna ulaganja te da ni Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predstavnici su trenutno u BiH, a ove sedmice u Banjoj Luci, nemaju primjedbe na prihodovnu stranu budžeta.

Primjedbe imaju, dodao je, jer se ne prikupljaju sredstva od doprinosa poljoprivrednih proizvođača.

"Cjelokupni višak prihoda usmjerit ćemo u kapitalna ulaganja, koja traže vrijeme, rokove za javne nabvke, izvođenje radova i zbog toga nismo mogli doći u situaciju da se odobravaju sredstva za kapitalna ulaganja u trećem ili četvrtom kvartalu kada nema vremena da se projekti realizuju", rekao je Tegeltija.

Rebalans budžeta je veći za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira za 2018..

Entitetski ministar finansija je, između ostalog, rekao i da rast prihoda omogućava da se ukine moratorij na rast plaća u javnom sektoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital