Tešanjska privreda nastavlja trend rasta

Kapital / IZVJEŠTAJI

Tešanjska privreda nastavlja trend rasta

06.11.2019. 11:24 / Izvor: Akta.ba

U Tešnju su u porastu svi ekonomski pokazatelji, tako je broj kompanija došao do broja od 2.522 što je uvećanje za 14 posto u odnosu na 2014. godinu. Broj zaposnih je došao broj od 13.750 lica sa stalnim trendom uvećanja već cijelu deceniju unazad, kazao je za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

On je kazao kako uprkos brojnim izazovima i poslovnim prijetnjama poslovanju koje dolaze iz okruženja poslovni rezultate tešanjske ekonomije idu uzlaznim trendom.

Izvoz u prvih devet mjeseci 2019. godine je dostigao vrijednost od 294.568.806,00 KM i plasman roba i usluga na tržište rekordnih 72 države.

"S druge strane i uvoz je u porstu i on se realizuje kroz ekonomsku razmjenu sa čak 53 države, što dovoljno govori u prilog činjenici da je tešanjska privreda prerađivački usmjerena i da se značajna vrijednost uvoza realizuje upravo zbog kreiranja proizvoda dodane vrijednosti namijenjenih izvozu na tržišta najvećih svjetskih ekonomija", kazao je Alagić.

E.Ko.

PODIJELI:

TAGOVI:

Tešanj

privreda

Ismar Alagić

izvot

TRA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital