TK: 28 posto privrednih društava povećalo korištenje kapaciteta

14.05.2014. 10:04 / Izvor: eKapija.ba
TK: 28 posto privrednih društava povećalo korištenje kapaciteta

Smanjenja su zabilježena u rudarstvu i svim industrijskim granama osim u grafičkoj industriji. Prema dostavljenim podacima 516 radnika ispuniće uslove za penzionisanje u 2014. godini.

Vlada TK prihvatila je Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava za period I – XII 2013. godine iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona. Informacijom su obuhvaćena privredna društva koja su formirana na bazi državnog kapitala, bez obzira na trenutnu strukturu kapitala, odnosno da li su privatizovana u procesu privatizacije ili su još u državnom vlasništvu. Na osnovu analiziranih podataka koje su dostavila privredna društva, konstatovano da je na nivou resorne oblasti u 2013. godini došlo do oporavka u poslovanju.

Povećanje korištenja kapaciteta ostvarilo je 28% društava koja su dostavila ovaj podatak, dok je 50% koristilo kapacitet u obimu kako je to korišteno u 2012. godini. Povećanje fizičkog obima proizvodnje i zadržavanje na nivou ostvarenog u 2012. godini ostvarilo je 57,8% društava od onih koja su dostavila ove podatke. Ukupna vrijednost proizvodnje i izvršenih usluga u 2013. godini, izražena kroz ukupan prihod, veća je za 6% od ostvarene u prethodnoj godini. Ukupna zaposlenost smanjena je za 4%.

Smanjenja su zabilježena u rudarstvu i svim industrijskim granama osim u grafičkoj industriji. Prema dostavljenim podacima 516 radnika ispuniće uslove za penzionisanje u 2014. godini. U prethodnim godinama smanjenje zaposlenosti po osnovu odlaska u penziju nije pratilo novo zapošljavanje.  Od analiziranih društava iz oblasti metalne industrije bolje poslovanje po svim osnovama u odnosu na 2012. godinu ostvarila su društva PS“Cimos“ Gradačac, “UNIS-TOK“ Kalesija, „Alfe-Mi“ Živinice, Elektroremont“ Banovići i „Umel“ Tuzla. 

Kada je u pitanju grana obuće i tekstila većina analiziranih društava ostvarila su manji fizički obim proizvodnje u odnosu na 2012. godinu. Ukupan prihod je smanjen za 13%, a izvoz za 14% koji se već nekoliko godina smanjuje. U izvještajnom periodu došlo je do stagnacije kod proizvođača građevinskog materijala. Fizički obim proizvodnje u sva tri analizirana društva koja posluju u ovoj grani ostvaren je u manjem obimu u odnosu na 2012. godinu.

Također, ukupan prihod je manji. „Fabrika cementa“ Lukavac i „Ingram“ Srebrenik ostvarili su dobit u poslovanju na nivou ostvarene u 2012. godine. Privredna društva iz grafičke industrije prema dostavljenim podacima već nekoliko godina otežano posluju. U okviru aktivnosti na praćenju rada i funkcioniranja poslovanja malih i srednjih preduzeća zasnovanih na privatnom kapitalu nije došlo do promjena. Naime i dalje je nedovoljno izražena spremnost menadžmenta i odgovarajućih stručnih službi za razmjenu i pružanje podataka resornom Ministarstvu. Zaposlenost u energetskom sektoru može se prezentirati sa brojem 1.408 zaposlenih radnika, od toga u Termoelektrani „Tuzla” 714 radnika, a u „Elektrodistribuciji“ Tuzla 694 radnika, što ukazuje da je povećan broj zaposlenih za 3 radnika, u odnosu  na 2012. godinu. Analizirajući dostavljene proizvodne rezultate rudnika uglja sa područja TK kantona, može se konstatovati da su u periodu I-XII 2013. godine sva tri rudnika ostvarila manju proizvodnju u odnosu na isti period 2012. godine. Ukupno je proizvedeno 3.914.176 t, što je za 14 % manje u odnosu na 2012. godinu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital