Kapital / IZVJEŠTAJI

TK: Usvojen izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju u 2009. godini

11.03.2010. 13:04 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je 11. marta 2010. godine Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za 2009. godinu.

Kada su u pitanju aktivnosti vođene u cilju pripreme preduzeća za proces privatizacije, sklapanje i realizaciju kupoprodajnih ugovora u prošloj godini vođene su aktivnosti na privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac Lukavac. Nažalost, ni nakon dva javna poziva, ova privatizacija nije uspješno završena. U toku prošle godine završena je prodaja jedne prodavnice u Tuzli, imovina preduzeća "Uzor" Brčko i poslovnog prostora u Novom Beogradu, imovina iz registra pasivnog podbilansa preduzeća Sodaso holding "Dita" Tuzla, navodi se u saopćenju.

U toku prošle godine vođene su i aktivnosti na prodaji 15% udjela KHK Lukavac u Global ispat Koksna industrija Lukavac i prodavnice br 68 "Konzum" u naselju Solina, za koju aukcija nije uspjela. U prošloj godini ostvareni su ukupni prihodi od 117.234,00 KM.

I u toku prošle godine Kantonalna agencija za privatizaciju nastavila je aktivnosti na rješavanju problema nastalih nakon privatizacije jednog broja komunalnih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, odnosno u vezi sa isknjižavanjem dobara u općoj upotrebi koja su odlukama općinskih vijeća naknadno proglašena dobrima u općoj upotrebi.

Pokrenuta je i inicijativa općina za prolongiranje roka prodaje veterinarskih stanica, o čemu se Vlada i Parlament Federacije BiH još uvijek nisu izjasnili.

U toku prošle godine vršene su i posredne kontrole izvršenja ugovornih obaveza u preduzećima Fortuna Gračanica, Hotel Tuzla i Polet Tuzla.

Zaključno sa 31.12.2009. godine sve ugovorne obaveze izvršene su u 73 preduzeća te po osnovu 14 ugovora po kojima je imovinu, dijelove ili udjele preduzeća i općinskih poslovnih prostora prodaju i kontrolu vršila Kantonalna agencija za privatizaciju.

U navedenom periodu aktivno je bilo 7 ugovora o privatizaciji gdje su zbog neizvršavanja dijela ugovornih obaveza podnesene tužbe. U slučajevima privatizacije Tuzlakvarc d.o.o., Livnica čelika i d.d. Tuzko pokrenut je postupak za raskid ugovora, a u četiri slučaja ugovori su sporazumno prekinuti. To su Elektromontaža Tuzla, Integra inžinjering, Sloboda Tuzla i Polet Kladanj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital