Tko će prvi bankrotirati: Opasno kockanje na elektronskim platformama

22.06.2020. 13:39 / Izvor: seebiz.eu
Tko će prvi bankrotirati: Opasno kockanje na elektronskim platformama

Allianzov ekonomist Mohamed El-Erian opisao je trenutnu situaciju kao odstupanje od temelja financijskog svijeta.

Raširenost elektronskih platformi za trgovanje jedna je od najvažnijih uzroka potpuno neuobičajenih događaja na tržištima kapitala u posljednje vrijeme.

Kritičari takvih platformi upozoravali su na negativne posljedice koje mogu nastati zbog veće aktivnosti neiskusnih ulagača. Sve više se odlučuju na kupnju bez pravih kalkulacija i na temelju emocionalne umiješanosti, piše web portal Wealth Professional.

Koronavirus je na koljena bacio mnoge tvrtke koje su već proglasile bankrot. U normalnim okolnostima to bi značilo potpuni krah dionica tvrtke, a korisnici elektroničkih platformi za trgovanje financijskim vrijednosnim papirima sada se hvataju za kupnju dionica upravo propalih kompanija. Jedan takav primjer je bankrot Hertza, gdje su ga vlasnici dionica bez problema prodali. Za dionicama je vladala velika potražnja, te su u jednom danu znatno premašile normalan promet od prometa. Vrijednost Hertzovih dionica prošlog je tjedna oscilirala i do 80 posto.

Allianzov ekonomist Mohamed El-Erian opisao je trenutnu situaciju kao odstupanje od temelja financijskog svijeta.

Među tvrtkama čije su dionice doživjele velike fluktuacije vrijednosti je i propali trgovac J.C Penny te Chesapeake Energy. Većina promatrača kretanja dionica sada spekulira da fluktuaciju uzrokuju trgovci na elektroničkim platformama, koji su pretvorili financijska tržišta u mjesta za zabavu - kao instrument za kockanje.

Planerica strateškog ulaganja Charlesa Schwaba, Kathy Jones, također je rekla za Yahoo News da se financijska tržišta trenutno mijenjaju u kockanje. Trenutno je novac dostupan, trgovanje je također jeftino, a rezultati ove kombinacije su vidljivi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital