Trećina bh. privrede značajno pogođena prirodnom katastrofom

22.05.2014. 11:29 / Izvor: Fena
Trećina bh. privrede značajno pogođena prirodnom katastrofom

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je jedna trećina bh. privrede značajno pogođena prirodnom katastrofom koja nas je zadesila.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine  Ahmet Egrlić izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je jedna trećina bh. privrede značajno pogođena prirodnom katastrofom koja nas je zadesila.

"Više od 100 naših proizvodnih kompanija pretrpjele su direktne štete, od kojih su mnoge potpuno obustavile proizvodnju i neizvjesno je kada će je nastaviti", istakao je Egrlić i dodao da će doći do značajnog pada izvoza i priliva prihoda u BiH, kao i do pada poreskih i neporeskih prihoda.

On je naglasio da su mnoge od tih kompanija opterećene kreditima čije rate ovih dana dospijevaju, te da je VTKBiH apelovala na banke da stave moratorij od šest mjeseci do godinu dana na te kredite, na šta je šest banaka pozitivno odgovorilo, a jedna italijanska kompanija ponudila je da besplatno servisira proizvodne pogone u BiH.

Egrlić je rekao da su među pogođenima neke vrlo perspektivne kompanije, poput Natron Hayata u Maglaju i GIKIL-a u Lukavcu, koje su imale tržište u Evropskoj uniji, a vrlo mali dio njih je imao osiguranje.

"VTKBiH je kontaktirala Eurokomoru, Svjetsku federaciju komora i Balkansku asocijaciju komora kako bi doprinijeli da naše kompanije ne izgube tržište", rekao je Egrlić.

On je uputio apel bh. vlastima da kroz budžete i poticaje pomognu nastavak proizvodnje jer mnogi koji su izgubili sve u poplavama gube i radna mjesta i neće imati čime da saniraju materijalne štete.

Egrlić je pojasnio da je Vanjskotrgovinska komora  formirala krizni štab koji radi na procjeni nastalih šteta i izradi prijedloga rješenja za prevazilaženje ovog stanja.

"Posebno je poražavajuće da je poljoprivredna proizvodnja u najplodnijim područjima potpuno uništena i proizvodnja hrane u ovoj godini je u najtežem stanju u posljednjih 100 godina", kazao je Egrlić.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić istakao je da je Komora sačinila upitnik za evidentiranje nastalih šteta koji je postavljen na njihovoj internet stranici, i pozvao je sve privredne subjekte da dostave  podatke.

"Važno je da evidentiramo nastale štete i dobijemo odgovoarajuću cifru kako bismo pokušali organizirati prvu donatorsku konferenciju i pomogli u sanaciji posljedica prirodne katastrofe", rekao je Hasić.

Direktor Sektora makroekonomije u VTKBiH Momir Tošić kazao  je da je ključno da država što prije sanira oštećenu infrastrukturu, posebno saobraćajnu, a što će direktno pomoći privredi.

Na pres-konferenciji je navedeno da će se posljedice poplava na privredu osjetiti, po trenutnim procjenama, narednih pet do sedam godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital