Trezorski zapisi podebljali promet

04.01.2014. 08:30 / Izvor: Nezavisne novine
Trezorski zapisi podebljali promet

Prošle godine je po redovnom prometu najviše trgovano starom deviznom štednjom, dok su odmah iza akcije "Telekoma Srpske", koje su i dalje najtraženije među preduzećima.

Ukupan promet na Banjalučkoj berzi u prošloj godini iznosio je 375,8 miliona KM, što je za 44 odsto više nego godinu dana ranije, kada je bio 260,9 miliona maraka.

Pokazuju to najnoviji statistički podaci Banjalučke berze, iz kojih je vidljivo da je za taj skok prometa na berzi najviše zaslužna povećana trgovina trezorskim zapisima, koja je u godini iza nas činila više od polovine ukupnog prometa na Banjalučkoj berzi.

Naime, javna ponuda trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi u 2012. godini iznosila je 94,9 miliona KM, dok je prošle godine bila dvostruko veća, odnosno 190,8 miliona maraka. Ono što je, takođe, zanimljivo iz ovih statističkih podataka je da je redovan promet akcijama na berzi prošle godine bio skoro pa ujednačen kao i godinu dana ranije.

Ipak, prošle godine je po redovnom prometu najviše trgovano starom deviznom štednjom, dok su odmah iza akcije "Telekoma Srpske", koje su i dalje najtraženije među preduzećima.

Sa druge strane, kada su u pitanju najvažniji indeksi Banjalučke berze, berzanski (BIRS), zatim indeks investicionih fondova (FIRS), te indeks preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" (ERS 10), iz izvještaja za prošlu godinu vidljivo je da je situacija različita. Tako su pad zabilježili berzanski indeks RS, te indeks preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", dok su investicioni fondovi RS zabilježili blago povećanje vrijednosti.

Tako je pad BIRS-a u prošloj godini iznosio 7,91 odsto, a od emitenata ovog indeksa najviše su rasle akcije "Banjalučke pivare", i to 22 odsto, te "Elektrokrajine" Banjaluka, gotovo osam odsto, dok su najveći pad zabilježili GP "Krajina" Banjaluka od 44 odsto, te akcije Rudnika i termoelektrane Gacko i akcije "Meridijana" Banjaluka za 35 odsto. Dobro upućeni stručnjaci u berzansko tržište ističu da su ovo potpuno logični pokazatelji imajući u vidu ulaganja i poslovanje "Banjalučke pivare", dok je sa druge strane veliki problem zastoj u građevinarstvu.

Posmatrajući kretanje indeksa investicionih fondova na Banjalučkoj berzi u prošloj godini, koji je zabilježio blago povećanje od 2,95 odsto, uočljivo je da je od emitenata najviše rasla vrijednost Euroinvestment fonda i to 48 odsto, dok je sa druge strane najveći pad zabilježio Balkan investment fond, za oko 36 odsto. Treba reći i da je pad zabilježen i kod indeksa preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" i to za 12,44 odsto.

Isto tako, tržišna kapitalizacija Banjalučke berze, koja se dobija množenjem tržišne cijene svih akcija na berzi s ukupnim brojem svih akcija, na kraju prošle godine iznosila je 4,1 milijardu KM, što je za oko 203 miliona više nego na kraju decembra 2012. godine kada je, prema raspoloživim podacima, iznosila 3,9 milijardi maraka.

Dajući kratak osvrt na prošlogodišnje trendove na berzi, Milan Božić, direktor Banjalučke berze, kazao je da je prisutan trend povećanja učešća obveznica u ukupnom prometu

"S tim da je od 2008. godine prisutan i konstantan i postepen trend povećanja broja transakcija, što ukazuje na određeni oporavak u smislu prisustva investitora na tržištu kapitala", ocijenio je Božić. Prema njegovim riječima, akcije "Telekoma Srpske" su i dalje najtraženije, a on to objašnjava time što su to jedine akcije na Banjalučkoj berzi sa konstantnom dividendnom politikom, koja u zadnjih pet godina investitorima donosi značajan prinos u poređenju s ostalim alternativama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital