Trgovine prednjače među preduzećima

17.12.2013. 08:04 / Izvor: Nezavisne novine
Trgovine prednjače među preduzećima

Po statističkim podacima, u RS je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, bilo ukupno oko 26.200 poslovnih subjekata, od čega oko 8.000 prodavnica, a stručnjaci kažu da se taj odnos nije bitnije mijenjao do danas.

trgovinaOd svih preduzeća koja posluju u RS čak trećina "otpada" na trgovine, što prema mišljenju stručnjaka predstavlja jako nepovoljan razmjer.

Po statističkim podacima, u RS je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, bilo ukupno oko 26.200 poslovnih subjekata, od čega oko 8.000 prodavnica, a stručnjaci kažu da se taj odnos nije bitnije mijenjao do danas.

Bogatije evropske države su, ističu upućeni, orijentisane na proizvodnju, dok je u RS, prema statističarima, tek oko 3.600 firmi iz oblasti prerađivačke industrije, što je, očigledno je, neuporedivo manje u poređenju sa prodavnicama.

"Ako je od oko 26.000 preduzeća, preko 8.000 trgovina, to je apsurdno. Doveli smo do prosjačkog štapa bilo kakvu proizvodnju", ocjenjuje Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, razvojnu tendenciju ima samo trgovina, a plaši se da više neće imati ko da kupi robu koju trgovci nude.

"Ja kako sam pratio, kako vrijednosno, tako i po broju firmi, na Zapadu je trgovina mnogo manje aktivna i atraktivna od proizvodnje", istakao je Pavlović.

Poput njega, pesimističan je i Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS, koji ističe da je lakše otvoriti malu trgovinu nego proizvodni pogon.

"Ja bih volio da je daleko povoljniji odnos što se tiče privrede.  Pretpostavljam da na Zapadu trgovine ne čine 30 odsto svih poslovnih subjekata", naglašava Ćorić.

Međutim, trgovci tvrde da ni njima ne cvjetaju ruže. Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, podvlači da u ovom sektoru nema dobre zarade.

"Klima za otvaranje fabrika ovdje nije dobra. Kod nas je stanje takvo da je, kada govorimo o trgovinama, proporcionalno za njih potrebno najmanje ulaganja da bi se došlo do neke zarede", ističe Marjanović.

Prema njegovim riječima, zbog krize, u prodavnicama se obrće sve manje novca, a oni koji očekuju da bi otvaranjem trgovine stekli ekstraprofit, prevarili su se.

"Tu eventualno, ko ima svoj poslovni prostor, a radi mu familija, može da ostvari neku platu", naglašava Marjanović.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, naglašava da to što trećina poslovnih subjekata iz RS "otpada" na sektor trgovine, zapravo govori o nepovoljnoj privrednoj i ekonomskoj situaciji.

"Kao posljedica ovoga, imamo i da trgovina u stvaranju bruto društvenog proizvoda učestvuje za oko 4,4 odsto više u odnosu na prerađivačku industriju, koja bi u stvari trebalo da daje najznačajniji doprinos bruto društvenog proizvoda", naglašava Radoševićeva.

Ali ništa bolje nisu ni države u okruženju. Tako je Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre Srbije, nedavno potvrdio da je u toj državi od svih firmi otvorenih u posljednje vrijeme, najviše trgovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital