Kapital / IZVJEŠTAJI

Trgovinska razmjena duplo manja nego prošle godine

27.07.2018. 10:37 / Izvor: SRNA

Trgovinska razmjena između Bugarske i BiH drastično je smanjena u pogledu uvoza i izvoza za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, podaci su bugarskog Nacionalnog statističkog instituta.

Za prvih pet mjeseci ove godine BiH je u Bugarsku plasirala robu i usluge u vrijednosti od 7,6 miliona eura ili za 55,8 posto manje u odnosu na isti period lani, kada je izvoz iznosio 17 miliona eura, podaci su Instituta u koje je Srna imala uvid.

Bugarska je od januara do maja ove godine u BiH izvezla robu u vrijednosti od 24,3 miliona eura, što je za 19,8 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je izvoz iznosio 30,3 miliona eura.

Izvoz Bugarske u treće zemlje smanjen je za 16,5 posto, a uvoz za 1,6 posto, dok je povećan izvoz i uvoz sa osnovnim trgovinskim partnerima, zemljama članicama EU.

Najveći trgovinski partneri Bugarske iz trećih zemalja su Turska, Kina, Rusija, Egipat, Srbija i Makedonija, a iz EU - Nemačka, Italija, Rumunija i Grčka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital