Triglav želi da kupi Croatia osiguranje

24.08.2013. 10:50 / Izvor: SRNA
Triglav želi da kupi Croatia osiguranje

Slovenačka Triglav grupa najavila je da će učestvovati u postupku u kojem se prodaje udio u Kroacija osiguranju, objavili su jučer mediji u Ljubljani.

Slovenačka "Triglav" grupa najavila je da će učestvovati u postupku u kojem se prodaje udio u "Croatia osiguranju", objavili su jučer mediji u Ljubljani. List "Dnevnik" piše da je takav prijedlog uprave podržao nadzorni odbor "Triglava", a direktor Andrej Slapar rekao je da je hrvatskoj Vladi već iskazao interes "Triglava" da učestvuje u postupku u kojem je do 20. septembra potrebno predati neobavezujuće ponude.Ovaj list navodi da Slaparova uprava ima dva scenarija prema kojima bi finansirala preuzimanje većinskog udjela u "Croatia osiguranju".

Prema prvom, za to bi koristila dio vlastitih sredstava i sredstva do kojih bi došla dokapitalizacijom, a prema drugom za finansiranje bi uzela kredit. Međutim, oba ta scenarija vode u neizbježnu privatizaciju "Triglava", čemu se slovenačka politika dosad uvijek oštro protivila, navodi list.

Prema tvrdnjama lista, slovenačka vlada upoznata je o planovima sadašnje uprave "Triglava", ali još nije donijela konačnu odluku da li će ih podržati. Hrvatska Vlada je 7. avgusta objavila poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobavezujućih ponuda za sticanje dijela dionica "Croatia osiguranja" iz državnog portfelja i za dokapitalizaciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital