Trik koji bogataši u BiH koriste za osiguranje štednje veće od 50.000 KM

22.01.2018. 11:19 / Izvor: Faktor
Trik koji bogataši u BiH koriste za osiguranje štednje veće od 50.000 KM

Građani BiH u bankama čuvaju više od 11 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH, i trend rasta štednje prisutan je duži vremenski period.

Građani BiH u bankama čuvaju više od 11 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH, i trend rasta štednje prisutan je duži vremenski period.

Od toga se na Federaciju BiH odnosi 7,97 milijardi KM a ostatak na entitet RS. Samo u dvije najveće banke u FBiH nalazi se 56 posto štednje, što govori o važnosti očuvanja stabilnosti svake pojedinačne banke, ali i cjelokupnog finansijskog sistema.

Čuvanje novca u bankama različito je od čuvanja novca "u dušeku". Novac se može oročiti, iskoristiti kao osiguranje za podizanje kredita ili se može iskoristiti na niz drugih načina. Ali za razliku od "dušeka", novac koji je deponovan u banci nije u vašim rukama i u određenim situacijama ga možete izgubiti. Šanse za takvo nešto su na svu sreću izuzetno male jer u BiH pored stabilnog bankarskog sektora, prisutna je i Agencija za osiguranje depozita BiH (AODBiH) koju plaćaju banke.

ULOGA KROVNE INSTITUCIJE

Banke članice plaćaju premiju osiguranja, gdje se kao osnovica premije osiguranja koriste prosječni prikladni depoziti na kraju svakog mjeseca uvećani za obračunatu kamatu. Uplata premije vrši se tromjesečno. Tromjesečja počinju prvog dana januara, aprila, jula i oktobra, a visina stope premije iznosi 0,26 posto. Upravni odbor Agencije najmanje jedanput godišnje utvrđuje visinu stope premije osiguranja za sve banke članice, na prijedlog direktora Agencije.

S obzirom na to da AODBiH u Fond za osiguranje depozita skuplja znatna sredstva, namjena trošenja ovog novca je izuzetno važna. Prema zakonu i odlukama agencije, ovaj novac se koristi za osiguranje depozita, zajedno sa obračunatom kamatom, koji se isplaćuje po deponentu po banci članici.

Drugim riječima, ukoliko osoba A u banci ima 50.000 KM, i banka doživi finansijski kolaps, država garantira za taj novac te će AODBiH isplatiti kompletan iznos štednje osobi A. Istovremeno, sav iznos novca iznad 50.000 KM država ne osigurava i štediša jedino može od propale banke dobiti taj novac. Ako ni to ne uspije, štednja u tom iznosu je nepovratno izgubljena.

Direktor AODBiH Josip Nevjestić u razgovoru za Faktor pojašnjava da je Upravni odbor AODBiH na sjednici u oktobru prošle godine donio odluku da stopa osiguranja za ovu godinu i dalje ostaje nepromijenjena, odnosno na nivou od 50.000 KM po deponentu po banci članici.

"Trend štednje je u porastu, a građani mogu biti sigurni za svoje depozite do iznosa od 50.000 KM. Nema nikakve potrebe za zabrinutost i bojazan jer sistem je izuzetno stabilan", kazao je Nevjestić.

KAKO OSIGURATI 1,15 MILIONA KM

S obzirom na to da u BiH postoji i nekoliko stotina milionera, izračunali smo i kako će ova sretna grupa građana BiH osigurati veće iznose od 50.000 KM, tako da ne bi u slučaju kolapsa određene banke ostali bez teško stečenog novca.

Trik je u tome da u svaku od 23 banke članice AODBiH deponuju po iznos od 50.000 KM, a što nam je potvrdio i direktor Nevjestić. Na taj način će iskoristiti zaštitu koju im država pruža i cifra od 1,15 miliona KM depozita bogatog pojedinca će biti u potpunosti osigurana.

Istovremeno, ukoliko u jednoj banci imate nekoliko računa na koje ste deponovali veće iznose od 50.000 KM, osiguranje se ipak veže za vaše ime a ne račune, tako da vam je i dalje u toj banci osigurano tek 50.000 KM. Mi se ipak nadamo da osobe sa velikim finansijskim sredstvima neće tek tako držati novac na računu već da će ga investirati i time potaknuti razvoj BiH, a da će im država u njihovim poslovnim poduhvatima biti na usluzi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital