Tromjesečna naplata prihoda u RS-u premašila 600 miliona KM

03.04.2018. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Tromjesečna naplata prihoda u RS-u premašila 600 miliona KM

Poreska uprava RS je u prvim mjesecima ove godine zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

Poreska uprava Republike Srpske je u prva tri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 604,4 miliona maraka, što je za 26,4 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine. 

Dakle, Poreska uprava RS je u prvim mjesecima ove godine zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda, a što možemo pripisati svakodnevnim aktivnostima koje Poreska uprava RS preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu. Pored toga, kroz implementaciju novog Integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi RS omogućeno je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je svakako imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS.

Tako su u prva tri mjeseca ove godine direktni porezi naplaćeni u iznosu od 156,7 miliona maraka, što je za 19,8 miliona KM ili 14 odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 88,7 miliona KM, što je za 13,7 miliona KM ili 18 procenata više. U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 61,4 miliona maraka ili 10 odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 3,2 miliona KM ili tri procenta više.

Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prva tri mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 3,3 miliona KM, što je za 18 procenata više u odnosu na uporedni period.
Kada su u pitanju doprinosi, u prva tri mjeseca ove godine naplaćeni su u iznosu od 341,9 miliona KM, što je za 13 miliona KM ili četiri odsto više nego u prva tri mjeseca 2017. godine.

Tako je za Fond PIO naplaćeno 194,5 miliona maraka ili skoro 11 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 121,6 miliona maraka ili 828.590 KM više. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 16,4 miliona KM ili 19 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od osam miliona KM ili 14 procenata manje.

Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2%, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2%, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu RS, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje RS.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-mart ove godine ostvarena je naplata od 99 miliona KM, što je za devet odsto ili 9,4 miliona maraka manje nego u istom periodu 2017. godine. Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 59,5 miliona maraka, što je za 15 miliona maraka manje. Naime, glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće Šume RS u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

U prva tri mjeseca ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 6,5 miliona maraka ili dva procenta više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 4,5 miliona KM ili tri odsto manje. Kada je u pitanju ovaj segment javnih prihoda, treba istaći i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 18,9 miliona maraka, što je za 5,5 miliona KM više nego u prva tri mjeseca 2017. godine.

Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-mart 2018. godine naplaćene u iznosu od 9.560.290 KM, što je za 107.142 KM više nego u uporednom periodu. 

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva tri mjeseca 2018. godine su naplaćene u iznosu od 6.754.900 KM, što je povećanje za skoro tri miliona maraka. 

Inače, u periodu januar-mart ove godine na području RS registrovana su 342 poreska obveznika-pravna lica i 674 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 89 poreskih obveznika-pravnih lica i 266 poreskih obveznika-preduzetnika.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda u periodu januar-mart 2018. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2017. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital