Tržište auto osiguranja u zemljama srednje i istočne Evrope

03.06.2015. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Tržište auto osiguranja u zemljama srednje i istočne Evrope

Već više od 30 godina, GfK redovno prati tržište bankarskih i osiguravajućih usluga u zemljama srednje i istočne Evrope -CEE regije putem svojih alata FMDS® i IMDS®, koji se odnedavno zovu "GfK Financial Intelligence".

Već više od 30 godina, GfK redovno prati tržište bankarskih i osiguravajućih usluga u zemljama srednje i istočne Evrope -CEE regije putem svojih alata FMDS® i IMDS®, koji se odnedavno zovu "GfK Financial Intelligence".

Unutar tih studija, GfK ne samo da prati razvoj tržišta banaka i osiguravajućih kuća i njihovog položaja na tržištu, već i trendove u korištenju pojedinih finansijskih proizvoda i usluga.

"Ovaj put smo istražili tržište osiguranja motornih vozila u zemljama srednje i istočne Evrope. Kasko osiguranje je dobrovoljni vid osiguranja automobila što se u većini zemalja odrazilo na penetraciju ovog proizvoda na tržištu. Trenutno, u prosjeku, oko sedam posto domaćinstava u zemljama srednje i istočne Evrope posjeduje ovu policu", navodi se.

U saopćenju za javnost GfK precizira se da, međutim, postoje dvije zemlje (Slovenija i Srbija), koje značajno odstupaju od prosjeka regije. U Sloveniji 41 posto domaćinstava ima policu kasko osiguranja, što je rezultat velikog broja osoba koje kupuju automobile od leasing kuća, a od svojih klijenata zahtijevaju tu vrstu police osiguranja.

"U Srbiji je situacija obrnuta, tek jedan posto svih domaćinstava ima ugovorenu tu policu osiguranja", ističe se.

U Češkoj je stopa korištenja kasko osiguranja znatno iznad prosjeka (14%), u Slovačkoj i Bugarskoj dostiže nivo od deset posto, dok je u ostatku zemalja srednje i istočne Evrope ta brojka znatno ispod deset posto.

"U ovu posljednju kategoriju zemalja spada i BiH s ukupno tri posto domaćinstava koje posjeduju policu kasko osiguranja. Situacija je zanimljivija kad pogledamo koliko domaćinstava posjeduje obvezno osiguranje od autoodgovornosti koje zapravo korespondira ukupnoj penetraciji domaćinstava koja posjeduju automobil. Uzimajući u obzir da je to osiguranje obavezno za sve vlasnike automobila, možemo zaključiti da ova brojka odražava nivo potrošačke moći stanovništva", dodaje se.

Prema IMDS istraživanju provedenom u zemljama srednje i istočne Evrope, u prosjeku 47 posto domaćinstva posjeduje bar jednu policu obaveznog autoosiguranja, što dovodi do zaključka da u prosjeku svako drugo domaćinstvo u zemljama regije srednje i istočne Evrope posjeduje bar jedan automobil i najmanje jednu policu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

BiH je na nivou prosjeka CEE regije, 47 posto domaćinstava posjeduje policu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, što znači da toliki procent domaćinstava posjeduje bar jedan automobil.

Vlasnici automobila u tim domaćinstvima većinom su osobe srednje dobi od 35 do 44 godine (62%), češće muškarci u odnosu na žene (52% naspram 42%).

Promatrano po entitetima, 53 % domaćinstava u FBiH posjeduje registrovani automobil, dok je u RS procent te populacije nešto niži - 39%.

Razlike su prisutne i među drugim zemljama CEE regije i uglavnom prate socioekonomske podatke o zemljama. Tako npr. dok u Hrvatskoj i Češkoj taj procent premašuje 60%, u Ukrajini tek 12% domaćinstava posjeduje policu obaveznog osiguranja od auto odgovornosti.

Od ostalih zemalja koje učestvuju u tom istraživanju o penetraciji obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, jedino Slovenija prelazi 50 posto, slijede je Poljska i BiH sa 47%, Bugarska sa 44% i Srbija sa 38%.

Insurance market data service (IMDS®) je kontinuirani i međunarodni projekt u kojem se na jednak metodološki način prate promjene na tržištu osiguravajućih društava. U BiH je taj projekt započet 2005. godine, odmah nakon ulaska GfK na tržište BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital