Tržište osiguranje: Federacija prednjači po postotku riješenih šteta

10.11.2011. 15:55 / Izvor: eKapija.ba
Tržište osiguranje: Federacija prednjači po postotku riješenih šteta

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, objavljenim prije nekoliko dana u službenim glasnicima, osiguravajuće kuće u Federaciji su u prošloj godini imale oko 151 milijuna KM riješenih šteta, dok je u RS-u taj broj iznosio oko 43 milijuna KM.

Iz ove Agencije upozoravaju da ovo ne znači da su one isplaćene nego da je prikupljena dokumentacija za njih i da su upućene računovodstvu na isplatu.

Gledajući u postocima, u manjem bh. entitetu riješeno je oko 73 posto šteta, dok je u Federaciji taj postotak bio nešto veći i iznosio je oko 79 posto.

Podaci Agencije za osiguranje za Federaciju

Prema podacima Agencije, Croatia i Triglav BH osiguranje imaju najveći postotak riješenih šteta u Federaciji. Tako je Croatia osiguranje tokom prošle godine riješilo štete u iznosu od oko 23, 4 milijuna KM, odnosno 89 posto. Triglav osiguranje je riješilo oko 12, 9 milijuna, odnosno 89 posto. Osim ova dva osiguranja dobar postotak riješenih slučajeva ima i VGT osiguranje, odnosno 81,6 posto. U tom rangu je i Uniqa osiguranje sa 89 posto riješenih šteta u 2010. godini. Merkur BH imao je u prošloj godini oko 77 posto, a Sarajevo osiguranje 76 posto riješenih šteta.

Podaci Agencija za osiguranje za Republiku Srpsku

U RS-u vodeći po postotku riješenih šteta je Grawe osiguranje koje je u prošloj godini riješilo 89,4 posto šteta. Neki od osiguravajućih društava koji su imali solidan postotak riješenih šteta u 2010. su Dunav osiguranje sa 79,6 posto, Bobar osiguranje 74 posto, Nešković osiguranje 70, 6 posto, Jahorina osiguranje 66, 4 posto.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital