Kapital / IZVJEŠTAJI

Tuzlanski kanton: Industrijska proizvodnja u 2008. godini veća za 11 posto

10.11.2008. 12:55 / Izvor: Fena

Industrijska proizvodnja u Tuzlanskom kantonu ove godine je veća za oko 11 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Povećana je i vanjskotrgovinska razmjena. Prema podacima Federalnog zavoda u prva četiri mjeseca ove godine uvoz u Tuzlanski kanton je iznosio više od 500 miliona maraka, a izvoz oko 315 miliona.

Kako navodi Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, pokrivenost uvoza izvozom u BiH iznosi 43 posto, a u Tuzlanskom kantonu 62 posto.

Tuzlanski kanton zauzima drugo mjesto u ukupnom uvozu i izvozu. Više je uvozio samo Sarajevski, a izvozio Zeničko-dobojski kanton.

U Tuzlanskom kantonu najveću pokrivenost uvoza izvozom imaju općine Kladanj i Banovići. Uvoz u Lukavac iznosio je oko 130 miliona maraka, što čini gotovo četvrtinu ukupnog uvoza u Tuzlanski kanton. Lukavac prednjači i u ukupnom izvozu, a slijede Gradačac, Gračanica i Tuzla.

Proizvodnja u Tuzlanskom katonu je povećana u 12 industrijskih grana. Prednjače oblasti energije, rudarstva i prerađivačke industrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital