Kapital / IZVJEŠTAJI

Tvornica cementa Kakanj: Nedostatak cementa podigao cijene

22.10.2007. 10:20 / Izvor: Investitor

Tvornica cementa Kakanj je prije nekoliko mjeseci podigla cijenu cementa za 30 posto, zbog toga što je bilo evidentno da na tržištu BiH nedostaje cementa, izjavio je za generalni direktor tvornice Branimir Muidža.

On je naglasio da je cijena građevinskog materijala na stovarištu rasla znatno više, s obzirom na to da se pojavila nestašica, kako cementa, tako i drugih roba, tako da su trgovci procijenili da cement mogu prodavati po većoj cijeni.

"Mi smo cijenu cementa podigli za 30 posto, ali je trgovačka marža narasla za pet puta. Međutim, u posljednja dva do tri mjeseca cijena cementa se stabilizovala", rekao je Muidža.

Istakao je da je trenutna cijena cementa u Tvornici oko 7,5 KM po vreći, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV). "Trenutna cijena cementa u Sarajevu je oko 10,5 KM po vreći, dok je prije nekoliko mjececi iznosila oko 13 KM", kazao je on.

Prema riječima Muidže, za razliku od susjednih zemalja, cijena cementa u BiH je jeftinija od pet do 15 posto, zavisno od tržišta, odnosno daljini Cementare. "Sarajevo ima puno jeftiniji cement, za razliku od Jablanice, Konjica, Mostara, zbog blizine Tvornice cementa", dodao je generalni direktor Muidža.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital