U augustu rekordan broj putnika na aerodromima u FBiH

13.09.2013. 11:32 / Izvor: Oslobođenje
U augustu rekordan broj putnika na aerodromima u FBiH

Po podacima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u čijoj su resornoj nadležnosti sva tri aerodroma u Federaciji BiH, aviopromet na međunarodnim aerodromima u augustu ove godine zabilježio je rekordan broj putnika.

Po podacima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u čijoj su resornoj nadležnosti sva tri aerodroma u Federaciji BiH, aviopromet na međunarodnim aerodromima u augustu ove godine zabilježio je rekordan broj putnika u jednom mjesecu u istoriji Federacije BiH.

„Ukupno je prevezeno 101.899 putnika što je u odnosu na august 2012. godine više za 26.116 putnika ili 25,63 posto. Na ovaj način po prvi puta je usluge aerodroma u F BiH u jednom mjesecu koristilo više od 100.000 putnika“, kazala je za Fenu portparol Federalnog ministartva prometa i komunikacija Amila Lačević.

U augustu ove godine na Sarajevskom aerodromu zabilježen je promet od 79.796 putnika, na Aerodromu Mostar 11.103 i Tuzlanskom 11.000 putnika.

Evidentan je trend povećanja broja putnika na aerodromima u F BiH u prvih osam mjeseci ove godine. Ukupno je prevezeno 525.913. putnika što je za 72.251 putnika ili 13,74 posto više nego u odnosu na isti period 2012.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, standardno bilježi odlične rezultate, a posebno raduje da i ostala dva aerodroma (Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar i Međunarodni aerodrom Tuzla) u kontinuitetu bilježe veoma značajne rezultate prijevozu putnika, kažu u resornom ministarstvu.

„Omogućili su to napori koje je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uložio kako bi se ukinule aerodromske takse na aerodromima u Tuzli i Mostaru čime je uspio po prvi put u BiH dovesti niskotarifne aviokompanije i građanima omogućiti avioprijevoz poput onog koji se odvija u Evropi i ostatku svijeta. Imalo je to značaj ne samo za Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski kanton, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu a predstavlja tek početak modernog aviosaobraćaja koji se planira ponuditi građanima naše zemlje“, dodala je Amila Lačević.

U augustu ove godine je pored povećanja broja putnika, zabilježen i povećani broj operacija kontrole avioprometa, kao i prijevoza tereta i pošte u odnosu na isti period 2012.

Centri kontrole avioprometa Sarajevo, Mostar i Tuzla koji se nalaze u sastavu Federalne direkcije za civilnu avijaciju ostvarili su 1.683 operacije kontrole prometa što je više za 94 operacije ili 5,92 posto u odnosu na august prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital