Kapital / IZVJEŠTAJI

U Banjoj Luci održan okrugli sto "Partnerstvo institucija RS u privlačenju stranih investicija": Smanjena ino-ulaganja u RS

19.11.2009. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine

Vrijednost direktnih stranih investicija u RS u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je oko 100 miliona KM, što je pad priliva u odnosu na prethodne dvije godine, izjavila je juče Jasna Brkić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Prema podacima Investiciono-razvojne banke RS, ino-investicije u RS u toku 2008. iznosile su 166 miliona KM, a godinu prije čak 1,95 milijardi KM prvenstveno zbog privatizacije "Telekoma Srpske" i naftne industrije.

Brkićeva je u pauzi okruglog stola "Partnerstvo institucija RS u privlačenju stranih investicija" u Banjoj Luci rekla da je na manji priliv stranih ulaganja uticala svjetska finansijska i ekonomska kriza.

"Činjenica je, ipak, da strani investitori zadržavaju interes za ove prostore, što je potvrdila i predstavnica danskog investicionog fonda koja je učestvovala na okruglom stolu", istakla je ona.

Izrazila je uvjerenje da će institucije RS sprovođenjem nedavno usvojenog Akcionog plana Vlade RS za privlačenje stranih investicija u predstojećem periodu povećati priliv ino-ulaganja. Kao prednosti RS i BiH Brkićeva je navela neiskorištene prirodne resurse, dobru geografska poziciju, kvalifikovanu radnu snagu, te uređen poreski sistem i finansijski sektor.

"Naš zadatak je da uvežemo sve institucije RS, lokalne vlasti, razvojne agencije i naša predstavništva u inostranstvu i na taj način konkurentno pozicioniramo RS kao prepoznatljiv prostor u koji će strani investitori doći, uložiti i ostati", naglasila je Brkićeva.

Mario Đuragić, šef Predstavništva RS u Bruxelles-u, rekao je da je preko te kancelarije do sada realizovan projekat iz fondova EU o procjeni potencijala biomase u RS i kandidovan jedan projekat čija je ukupna vrijednost 250.000 eura.

"Ovo predstavništvo djeluje kao spona između privredne zajednice u Briselu i RS, a nakon usvajanja Akcionog plana Vlade RS očekujem više posla, aktivnosti i zadataka za nas", kazao je Đuragić.

Predstavništvo RS u Briselu, prema njegovim riječima, iduće godine planira da organizuje poslovni forum s ciljem promocije RS kao desticacije za ulaganja.

Jasmin Komić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, izrazio je očekivanje da će zajednički rad svih nadležnih institucija u RS i BiH proizvesti sinergetski efekat u privlačenju stranih investicija. Naglasio je, takođe, da je Akcionim planom Vlade RS predviđeno rješavanje nekoliko faktora koji su do sada ograničavali uticaj lokalnih zajednica u tim poslovima, kao što je raspolaganje gradskim građevinskim zemljištem, davanje koncesija i oblast javno-privatnog partnerstva.

U radu okruglog stola, koji je organizovalo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, učestvovali su predstavnici više ministarstava RS, Investiciono-razvojne banke, Privredne komore, lokalnih zajednica i razvojnih agencija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital