Kapital / BH BERZE

U Banjoj Luci počeo seminar Atinske i Banjalučke berze radi povezivanja tržišta kapitala

21.09.2009. 13:07 / Izvor: Fena

U organizaciji Atinske i Banjalučke berze, u Banjoj Luci je 21.09.2009 godine počeo seminar u okviru zajedničkog projekta "X-net", koji ima za cilj povezivanje tržišta kapitala sedam zemalja.

Projekt provodi Atinska berza u saradnji s berzama u Banjoj Luci, Beogradu, Skoplju, Kipru, Egiptu i Jordanu, ističe direktor Banjalučke berze Milan Božić te najavljuje i posjetu ovdašnjih predstavnika brokerskih kuća Atini radi njihovog povezivanja prilikom kreiranja zajedničke trgovačke platforme.

Iako se o formiranju te zajedničke trgovačke platforme govori još od 2007., Božić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je bilo neophodno da grčka berza završi neophodne infrastrukturne projekte koji će omogućiti brokerima iz spomenutih zemalja da se povežu putem jedinstvene platforme.

Prezentacija tog projekta bi mogla biti održana krajem oktobra i u Banjoj Luci.

"Projekt će stvoriti infrastrukturne pretpostavke koje olakšavaju brokerskim kućama iz RS-a da trguju na berzama u regionu i brokerskim kućama iz regiona da putem brokerskih kuća iz RS-a mogu lakše da trguju na Banjalučkoj berzi", rekao je Božić.

"X-net" projekt će povećati međunarodnu vidljivost tržišta Banjalučke berze te će inostranim investitorima olakšati investiranje na tržište kapitala RS-a.

I predstavnik Atinske berze Radmanthis Tsotsos je precizirao da je današnji skup u Banjoj Luci posvećen edukaciji brokera i menadžera u RS-u, odnosno učesnika na tržištu kapitala RS-a.

Cilj je da se i u RS-u podijele znanja stečena na grčkom tržištu kapitala vezano za upravljenje portfeljom, zatim o korporativnom upravljanju, odnosu s investitorima, te o tehničoj i fundamentalnoj analizi cijena akcija.

Na seminaru prisustvuje više od 60 predstavnika brokerskih kuća – članova Banjalučke berze, društava za upravljanje investicionim fondovima, preduzeća na službenom berzanskom tržištu i predstavnika institucija tržišta kapitala.

Predavači na seminaru su predstavnici Atinske berze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital