U BiH najtraženiji krojači, u svijetu programeri, inženjeri robotike...

14.12.2020. 12:30 / Izvor: Akta.ba
U BiH najtraženiji krojači, u svijetu programeri, inženjeri robotike...

Takva zanimanja su korisna zato što se može raditi na daljinu. U uslovima karantina, na primjer, vjerovatno nećete izgubiti posao.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH, najtraženija zanimanja u godini koja je na izmaku su tekstilni radnici ( krojači, šivači...). Zatim slijede konobari, kuhari, vozači različitih kategorija i prodavači. Vidljivo je povećanje potražnje za zanimanjima iz djelatnosti ugostiteljstva u odnosu na prethodni period.

Međutim, usljed posljedica pandemije korona virusa ovaj sektor je pretrpio velike posljedice.Također, poslodavci su iskazali veliku potražnju i za mašinskim tehničarima i zidarima. Iskazana je i potražnja za pomoćnim radnicima za jednostavne poslove.

Poslodavci anketirani početkom 2020. godine (1.033 poslodavca) u okviru istraživanja tržišta rada 2019/2020 u FBiH su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV radnicima), i to 56,24%. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS)- 24,15%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS)-9,33%. Kao i prethodnih godina, potvrđena je velika potražnja radnika sa srednjom stručnom spremom III i IV stepena (na nivou iz 2018/2019. godine), dok se kod anketiranih poslodavaca povećala potražnja za radnicima sa VSS, 3% više u odnosu na istraživanje iz prethodne godine“, podaci su ZZO FBiH.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem najveća iskazana potražnja je za mašinskim inžinjerima, ekonomistima i IT stručnjacima.

Ovo je situacija na tržištu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, ukoliko su vam ambicije za posao, ali i život, van granica BiH, onda će vas zanimati podaci sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Naime, visoko na prvom mjestu su zanimanja vezana za IT sektor, i to majstori u ciljanom i kontekstualnom oglašavanju, e-mail trgovci, SMM i SEO stručnjaci, programeri, programeri mobilnih aplikacija, analitičari Big Data, visokokvalifikovani inžinjeri i stručnjaci za razvoj HR-a.

Takva zanimanja su korisna zato što se može raditi na daljinu. U uslovima karantina, na primjer, vjerovatno nećete izgubiti posao.

Zatim slijede ljekari i medicinski radnici. Uljed pandemije, rad ljekara je postao posebno uočljiv i častan – takvi stručnjaci neće ostati bez posla. Među popularnima u medicinskoj oblasti su infektolozi, pulmolozi, onkolozi, hirurzi, kozmetolozi, ginekolozi, endrokrinolozi.

Stručnjaci u oblasti inženjerstva i arhitekture - Ovjde će se fokus više preusmjeriti na stručnjake orijentisane na biohemijske, visokotehnološke i nanotehnologije, robotiku i mehatroniku. Prema podacima izvještaja foruma u Davosu, širom svijeta će se u 2020. godini otvoriti dva miliona radnih mjesta u navedenim karijernim pravcima.

Ostala tražena zanimanja i profesije su menadžeri prodaje, kreativni dizajneri, personalni menadžeri i lični treneri te profesori.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital