Kapital / IZVJEŠTAJI

U BiH proizvedeno 3.700 tona ribe, kapacitet 13.000 tona

23.01.2019. 14:44 / Izvor: Akta.ba

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini u BiH iznosila je 3.761 tonu, od čega se 81 odsto odnosi na uzgoj pastrmke, a kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona, navedeno je u informaciji koju je u utorak usvojio Vijeće ministara u tehničkom mandatu.

U ovoj oblasti ima prostora za unapređenje, a riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u EU, rekli su iz Vijeća ministara.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju “avija” za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa, promociji ove privredne grane, apliciranju za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture, poboljšanju unutrašnje koordinacije i kontrole, te unapređenju međunarodne saradnje.

Vijeće ministara u tehničkom mandatu danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe s ciljem zaštite privrednika i javnog interesa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital