U BiH u 2013. i početkom 2014. "oprano" oko 20 milijuna maraka

05.04.2014. 09:23 / Izvor: Fena
U BiH u 2013. i početkom 2014. 'oprano' oko 20 milijuna maraka

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima Financijsko-obavještajni odjel SIPA-e izvršio je privremenu obustavu transakcija u četiri slučaja, u ukupnom iznosu oko 3 milijuna maraka.

Financijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u 2013.godini, te od početka 2014. godine prijavila je 40 fizičkih i 13 pravnih osoba za pranje novca, izjavila za Fenu policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, dodavši kako je "oprano" oko 20 milijuna maraka čim je pričinjena materijalna šteta oko 5,5 milijuna maraka.
 
U skladu sa zakonskim ovlaštenjima Financijsko-obavještajni odjel SIPA-e izvršio je privremenu obustavu transakcija u četiri slučaja, u ukupnom iznosu oko 3 milijuna maraka.
 
Po njezinim riječima, uočeno je da imovinska korist u velikom obimu potiče iz kaznenih djela poreske utaje, koruptivnih kaznenih djela te kaznenih djela prometa opojnih droga u svezi s organiziranim kriminalom.
 
- Sredstva stečena izvršenjem kaznenih djela najčešće se ubacuju u legalne tijekove kroz kupovinu i izgradnju nekretnina te kroz kupovinu vrijednosnih papira. Također, uočeno je da se sve više sredstava u BiH ubacuje preko tzv. "offshore" zona, gdje su otežane  ili gotovo nemoguće provjere vezano za porijeklo tih sredstava.
 
Financijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u 2013.godini, te od početka 2014. godine nadležnim tužiteljstvima podnio je devet izvještaja o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima u kojima su prijavljena kaznena djela pranja novca.
 
Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti određeni su obveznici provođenja mjera  i propisan način obavještavanja Financijsko obavještajnog odjela SIPA-e u vezi sa sumnjivim, gotovinskim i povezanim gotovinskim transakcijama. Za svaku prijavljenu sumnjivu transakciju otvara se predmet, prikupljaju se potrebni podaci i vrši se njihova obrada na osnovu koje se poduzimaju daljnji koraci.
 
Isto tako, otvaraju se predmeti na osnovu pregleda baza podataka za gotovinske i povezane gotovinske transakcije, a koje bi se mogle dovesti u vezu sa pranjem novca. Provjera transakcija vrši se i po zahtjevima tužiteljstva, agencija za provođenje zakona, stranih financijsko obavještajnih jedinica kada su ispunjeni uvjeti iz Zakona.
         
Od početka godine Financijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e je, od strane obveznika, prijavljeno 39 sumnjivih transakcija. Određen broj informacija koje se odnose na već otvorene predmete ili kaznena djela iz njihove nadležnosti prosljeđuje  se drugim agencijama za provođenje zakona. U slučaju potvrđivanja sumnje na počinjenje kaznenog djela pranja novca, FOO u skladu sa članom 48. Zakona ima mogućnost privremene obustave transakcije u trajanju od najviše pet radnih dana, a nakon tog roka može se privremeno obustaviti samo rješenjem suda u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Financijsko obavještajni odjel, u skladu sa članom 46. Zakona, otkriva i istražuje kaznena djela pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.
           
Inače,  Financijsko obavještajni odjel, kao osnovna organizaciona jedinica SIPA-e, ustrojen je 2004. godine donošenjem Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Važeći Zakon po kojem postupaju obveznici, Financijsko-obavještajni odjel SIPA-e i druge institucije kako je to propisano donesen je 2009. godine i po tom zakonu nastavit će se dalji rad.
           
Iz FOO-a smatraju kako postoji potreba za donošenjem izmjena zakona ili novog zakona kako bi se ispunile određene preporuke MONEYVAL komiteta Vijeća Europe i u većoj mjeri osigurala usklađenost s preporukama Radne grupe za financijsku akciju (FATF) i drugim međunarodnim standardima koji se odnose na oblast sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. 

Određenim zakonskim izmjenama omogućilo bi se brže i jednostavnije razmjenjivanje informacija između agencija za provođenje zakona i Financijsko obavještajnog odjela SIPA-e. Također bi bilo adekvatnije riješeno pitanje nadzora obveznika, kao i jasno određene nadležnosti FOO-a SIPA-e.
 
Inače, Sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti člankom 45. ovog zakona, utvrđeno je da poslove koji se odnose na sprječavanje, istraživanje i otkrivanje operacija pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti sukladno odredbama Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, ovoga i drugih zakona, na promicanje suradnje između nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, FBiH, RS-a i Distrikta u području sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kao i na promicanje suradnje i razmjene informacija s nadležnim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija zaduženih za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, obavlja FOO Državne agencije za istrage i zaštitu pod nadzorom ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu.
 
Također, Poglavljem XI. ovog zakona definirane su opće odredbe nadzora FOO, te načini postupanja u slučaju otkrivanja nepravilnosti u radu obveznika. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital