Kapital / IZVJEŠTAJI

U BiH žene zarađuju oko 13 odsto manje od muškaraca

29.05.2021. 10:36 / Izvor: Akta.ba

Skoro svuda u svijetu, prosječne plate muškaraca su i dalje više nego prosječne plate žena.

Muškarci u Bosni i Hercegovini u prosjeku zarađuju za oko 13 odsto više od žena, dok osobe sa završenim fakultetom u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem imaju oko 15 odsto veća prosječna primanja, pokazuje istraživanje portala Plata.ba.

U glavnom gradu BiH, razlika između plata žena i muškaraca doseže čak 25%, dok u ostalim dijelovima naše zemlje, žene zarađuju u prosjeku 17,6 % manje plate od muškaraca. Ako pogledamo prosjek plata za neka od najtraženijih zanimanja u BiH, možemo uočiti isti trend, odnosno plate muškaraca su znatno veće u odnosu na plate žena.

Tako prosječna plata programera iznosi 1713,18 KM, dok je prosječna plata žene na istoj poziciji tek 1344,20 KM.

Marketing menadžer će zaraditi 1518,00 KM, u odnosu na marketing menadžericu koja zarađuje 1250,57 KM. Sličan slučaj je i sa platama prodavača, gdje muškarac zarađuje u prosjeku 807,54 KM, u odnosu na ženu na istoj poziciji, čija prosječna plata iznosi 670,29 KM.

Također, zabrinjava podatak da veliki procenat žena radi za najnižu platu - čak 15% svih zaposlenih žena u regiji, u odnosu na 7% muškaraca.

Kad se gleda prosječna zarada po obrazovanju, istraživanje pokazuje kako prosječna neto plaća za sveučilišno obrazovanje u BiH iznosi 1.348, a srednje 1.168 maraka.

Kako bi se ujednačila primanja među spolovima u Uniji, zastupnici u Europskom parlamentu su 21. siječnja 2021. usvojili rezoluciju o Strategiji EU-a za ravnopravnost spolova kojom pozivaju Komisiju da izradi novi ambiciozni akcijski plan za smanjenje razlike u plaći među spolovima, koji državama članicama postavlja jasne ciljeve za smanjenje razlike u sljedećih pet godina.

"Prema našim podacima, na osnovu unosa ispitanika, prosječna plaća za muškarce je 1.309, a za žene 1.160 maraka.", kažu s portala Plata.ba

Prema istraživanju spomenutog portala koji je dio projekta koji se provodi u više zemalja u svijetu, najviša isplaćena plaća u BiH u posljednjih 12 mjeseci iznosi 8.533 maraka.

Ta je plaća isplaćena jednom generalnom direktoru, a navedeni iznos, kako kažu, sadrži osnovnu plaću i bonuse.

Gledajući prosjek zarade po zanimanjima, u BiH najviše zarađuju Country Manageri čija prosječna plaća iznosi 3.731, a najmanje čistači 596 maraka.

U prva tri najplaćenija zanimanja spadaju i generalni direktor (prosjek 3.719 KM) te IT direktor (3.417 KM).

S druge, pak, strane, uz čistače, u BiH najmanje zarađuju šivači (630 KM) te portiri čija je prosječna plaća 640 maraka.

Istraživanje, koje se vrši online, a podaci se dobivaju na osnovu unosa ispitanika i obuhvaća prosječnu neto plaću u sedam zemalja regije, pokazuje da se na zadnjem, odnosno predzadnjem mjestu nalaze Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Tako je u Sjevernoj Makedoniji prosječna neto plaća 907, a u BiH 1.265 maraka što znači da je prosječna zarada u našoj zemlji čak tri puta niža od one u Sloveniji.

Najviša prosječna plaća je u Sloveniji 3.703 maraka, a slijede Rumunjska i Hrvatska sa 1.895, odnosno 1.818 maraka. Odmah iza njih su Bugarska sa 1.801 markom te Srbija sa 1.305, navode s portala Plata.ba.

Sudeći prema istraživanju, žene i dalje biraju profesije koje se tradicionalno smatraju poželjnim ili podobnim za žene, a koje su uglavnom manje plaćene od takozvanih "muških" zanimanja.

Najčešće se radi o profesijama koje podrazumijevaju brigu o drugima i kontakt s klijentima, kao što su sekretarica, asistentica, recepcionerka, medicinska sestra, nastavnica, konobarica, socijalna radnica isl.

Razlike u platama muškaraca i žena, ukoliko je riječ o istoj poziciji i industriji, trebale bi biti minimalne, a mogu varirati samo u odnosu na radno iskustvo ili specifične vještine zaposlenika.

Kompanije trebaju imati na umu da su razlike u platama koje su zasnovane isključivo na spolnoj razlici – diskriminacija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital