U budžetu FBiH nedostaje 6,1 milion KM za PIO

21.12.2018. 08:11 / Izvor: Akta.ba
U budžetu FBiH nedostaje 6,1 milion KM za PIO

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o nedostatnim sredstvima za PIO/MIO u Budžetu Federacije BiH za 2018. godinu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o nedostatnim sredstvima za PIO/MIO u Budžetu Federacije BiH za 2018. godinu.

 Kako je navedeno u informaciji, novim Zakonom o PIO/MIO propisano je kao novo i pravo po osnovu porodične penzije iza poginulih branitelja-šehida. S obzirom da je Budžet Federacije BiH za 2018. godinu usvojen prije 1.3.2018. godine, kada je  Zakon stupio na snagu, nije  mogao biti planiran transfer za korisnike penzija šehidske i porodice poginulih boraca.

Federalni zavod PIO/MIO od augusta fakturiše sredstva po osnovu porodične penzije iza poginulih branitelja-šehida ostvarene u skladu s članom 70. stav (9) i 71. stav (8). ovog zakona. Ukupne obaveze po ovom osnovu iznose 2.375.042,83 KM.

Također, navedeno je da se resorno ministarstvo obraćalo Federalnom ministarstvu finansija više puta sa upitom o postupanju po osnovu porodične penzije iza poginulih branitelja-šehida, kako bi obezbijedili budžetsku stavku za novo pravo po ovom osnovu.

Federalnom ministarstvu finansija upućena je i informacija o nedostatnim sredstvima za Transfer po osnovu prijevremenog povoljnijeg penzionisanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata u ukupnom iznosu od 3.760.000 KM, jer je razlika ovih sredstava obezbijeđena unutrašnjom preraspodjelom. Tako ukupna nedostatna sredstva za PIO/MIO-u 2018. godini iznose 6.135.042,83 KM.

Federalno ministarstvo finansija informisalo je da neće moći biti obezbijeđena nedostatna sredstva između budžetskih korisnika, te da će stvorene obaveze biti izmirene u 2019. godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital