U devizama i zlatu 12,6 milijardi KM

02.09.2019. 08:36 / Izvor: Glas Srpske
U devizama i zlatu 12,6 milijardi KM

Devizne rezerve Centralne banke BiH, koje obuhvataju devize i zlato, iznose 12,57 milijardi maraka, što je povećanje od 954 miliona maraka na godišnjem nivou.

Devizne rezerve Centralne banke BiH, koje obuhvataju devize i zlato, iznose 12,57 milijardi maraka, što je povećanje od 954 miliona maraka na godišnjem nivou.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je taj rast na godišnjem nivou oko 8,2 odsto. Ekonomisti kažu da s obzirom na ekonomska kretanja na tržištima u okruženju i krize koje s vremena na vrijeme potresaju region i Evropu ne čudi što se devizne rezerve povećavaju.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže za "Glas Srpske" da se devizne rezerve povećavaju iz godine u godinu bez obzira na to da li je riječ o plemenitim metalima, novcu ili akcijama i hartijama od vrijednosti.

„Devizne rezerve se povećavaju iz prostog razloga što kreditna aktivnost i aktivnost onih koji te viškove treba da stave na slobodno tržište opada“,  rekao je Ljuboja. Dodao je da je karakteristično to što nema onih koji bi koristili ta slobodna novčana sredstva, odnosno rezerve koje su uskladištene, te da nema projekata.

Ljuboja je kazao da je za BiH atipično to što se ne povećavaju rezerve plemenitih metala, što je slučaj kod nerazvijenih zemalja.

„Najveću stabilnost i rast vrijednosti u posljednjih pola vijeka bilježe upravo plemeniti metali, a svjedoci smo i da je cijena zlata porasla i dostigla šestogodišnji maksimum“, pojašnjava Ljuboja.

Ističe da na povećanje deviznih rezervi utiču i recesije, a kao posljedicu toga bilježimo pad industrijske proizvodnje iz kvartala u kvartal.

„Recesija u Njemačkoj, koja je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje, odražava se i na domaću privredu, koja takođe bilježi znatno lošije rezultate u prvom polugodištu ove godine. Funkcionišemo u takozvanom sistemu vezanih posuda i kriza koja se dešava tamo prelijeva se i na naše područje. Usljed tih turbulencija javlja se strah, pa viškovi koji nastanu ne idu u potrošnju, već ostaju na štednji“, rekao je Ljuboja.

Osim toga, dodao je, veliki pad bilježi i auto-industrija, koja je u ovoj godini stagnirala između deset i 15 odsto, a ta industrija je motor razvoja. Ljuboja kaže da je teško prognozirati šta će se dešavati u idućih nekoliko mjeseci, te da povoljniju situaciju očekuje tek polovinom sljedeće godine.

Zalihe zlata

U Centralnoj banci BiH navode da se u posljednjih pet godina količina zlata kojom raspolažu u svom portfoliju nije mijenjala, te da iznosi 96.000 unci.

„U portfoliju deviznih rezervi imamo tri tone zlata“,  naveli su u Centralnoj banci BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital