U drvnoj industriji sve veći nedostatak stručne radne snage

16.11.2017. 14:30 / Izvor: Akta.ba
U drvnoj industriji sve veći nedostatak stručne radne snage

Selma Bašagić je kazala da je u toku izrada strategije izvoza drvne industrije BiH, da je urađen veći dio posla.

Drvan industrija u BiH pravi dobre rezultate. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH , drvna industrija je za devet mjeseci 2017. godine ostvarila izvoz u iznosu od 956,739,620 KM, što je za 10,7 posto više nego u istom periodu 2016. godine, istaknuto je danas na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK.

Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK Selma Bašagić kazala je kako prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja šumskih sortimanata BiH u drvnom kapitalu 2017. manja je za 11,11 posto u odnosu na isti period 2016. Proizvodnja sortimanata četinara manja je za 18,82 posto, a proizvodnja lisićara manja je za 2,51 posto.

Istaknuto je kako je u okviru toga izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio 59,8 posto, a izvoz namještaja i montažne drvne gradnje 40,2 posto, što je povoljnije sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine.

Predsjednik Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK Lordan Iličić kazao je kako interes BiH mora da bude finalna prerada gdje imamo veću dodanu vrijednost koja se ostvaruje  u BiH, što znači veći dohodak i mogućnost za investiranje u mašine i tehnologije, a u konačnici i veću zaposlenost.

Smatra kako je neprihvatljiva situacija u kojoj finalni proizvođači nemaju sirovine, a istovremeno da se izvoze trupci van BiH, te naglasio kako u drvnoj industriji, kao i u većini ostalih ključnih industrija BiH, već osjeti nedostatak stručne radne snage.

"Iako je veliki broj nezaposlenih, kada tražite uposlenika koji treba da uradi neki posao u drvnoj industriji, teško ga možete naći na  tržištu rada. Slična je situacija i kada je riječ o onima koji trebaju da vode te pogone jer nedostaje i  inžinjera drvne industrije. Stoga  smatram da je potrebno jasno i praktično uvezivanje privrede sa obrazovnim institucijama kako bismo mogli održati ovaj rast u budućnosti", naglasio je Iličić.

Sekretar ove asocijacije Selma Bašagić je kazala da je u toku izrada strategije izvoza drvne industrije BiH, da je urađen veći dio posla, te da očekuje da će se u ovoj godini uspjeti uraditi taj materijal.

U okviru sastanka  razmatrano je i poslovanje firmi iz ove oblasti i ostvarene uvozno-izvozne rezulate, te mjere koje se trebaju donijeti na nivou BiH u cilju smanjenja izvoza šumskih sortimenata.   

E. Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital