U državnim institucijama potrošili 884 miliona KM

04.07.2014. 10:49 / Izvor: Dnevni list
U državnim institucijama potrošili 884 miliona KM

Institucije na državnoj razini u prošloj godini potrošile su 884,152.230 maraka, a revizori Ureda za reviziju institucija u BiH zaključili su nakon provedene kontrole kako je veliki broj tih institucija “trošio novac mimo pravila i zakona”.

Institucije na državnoj razini u prošloj godini potrošile su 884,152.230 maraka, a revizori Ureda za reviziju institucija u BiH zaključili su nakon provedene kontrole kako je veliki broj tih institucija “trošio novac mimo pravila i zakona”.

Institucije koje su za svoje poslovanje dobile mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta u ukupnom izvršenju proračuna institucija BiH sudjeluju s 54,42 posto.

Revizori su najviše zamjerki imali na slabosti sustava internih kontrola i navode kako bi on otklonio ili spriječio propuste i nedostatke te u većoj mjeri spriječio moguće prijevare i korupcije u javnom sektoru.

Glavne zamjerke

Skrenuta je pozornost i na “neprimjerena ponašanja i šarolikost u visini izdataka koji se odnose na korištenje službenih automobila, telefona i sredstava reprezentacija”. Revizijom je utvrđeno i neprimjereno ponašanje dužnosnika u javnom sektoru.

"Etičnost i dalje izostaje. Nedovoljno je razvijen osjećaj za odgovornost za uporabu javnog novca. Neodgovarajući “ton s vrha” generira mnogobrojne probleme…", stoji u izvješću. Revizori naglašavaju kako su kod javnih nabava uočeni mnogi propusti i nedostaci, što se očitava kod nepostojanja plana nabava, kašnjenja s početkom procedura nabava, nabave od dobavljača koji su izabrani u prethodnim godinama, nedostatka u sačinjavanju tenderske dokumentacije, propusta kod evaluacije ponude, nedosljednosti u praćenju realizacije ugovora, nedostatka aktivne i pravične konkurencije, itd. Također, kod ugovora o djelu zabilježena je netransparentnost zapošljavanja i angažiranja u javnom sektoru koja traje već godinama.

"Pored gore pobrojanih nalaza, Ured za reviziju je ukazao i na mnogobrojne probleme u institucijama BiH, kao što su: neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, pitanje isteka mandata rukovodećim dužnosnicima, pitanje statusa neriješene državne imovine, slabosti upravljanja ljudskim resursima, neučinkovitost i letargičnost u procesu borbe i prevencije korupcije i prijevare, nedonošenje esencijalne liste lijekova, itd", stoji u revizorskim nalazima.

Sedam najlošijih

Nakon provedene revizije zaključeno je da sedam institucija zavrjeđuje mišljenje s rezervom i isticanjem predmeta, 43 su pozitivna mišljenja uz isticanje predmeta te 22 čista pozitivna mišljenja. U jednom slučaju, uslijed ograničenosti opsega revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Mišljenje s rezervom dobili su: Ministarstvo obrane koje već tradicionalno ne radi po pravilima, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) i Uprava za neizravno oporezivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital