Kapital / IZVJEŠTAJI

U FBiH prepolovljena potrošnja struje - Obezbijediti jeftiniju struju za opstanak domaćih firmi

25.04.2009. 11:53 / Izvor: Nezavisne novine

Potrošnja struje u privredi u FBiH je pala za 28 posto, a kod velikih potrošača i za 49 posto u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je iz "Elektroprivrede BiH".

"Ukupna potrošnja je veća nego prošle godine, a veća je čak i od plana za ovu godinu i to za tri do pet posto, ali to je privid da je sve uredu, jer se svakodnevno otvaraju velki tržni centri koji 24 sata dnevno mnogo troše za klime i frižidere. Činjenica je da su najveći potrošači struje znatno smanjili svoje potrebe i to su elementi recesije, to govori da je privreda u veoma teškom položaju", kaže Amer Jerlagić, direktor "ElektroprivredeBiH".

Prema podacima EP BiH, potrošnja je pala prvenstveno u firmama Cementara u Kaknju, Mittal u Zenici, KTK u Visokom i Soda So u Tuzli.

U Sidnikatu metalskih radnika u FBiH tvrde da veliki broj fabrika koje rade za inostranstvo gobi 40 posto poslova.

"Narudžbe su pale za 40 posto i mašine se gase pa je logično da se troši manje struje. Najgore je u automobilskoj industriji i proizvodnji metala, ali Vlada FBiH bi sada trebala stvarati bolji ambijent za buduće jer neće recesija vječno trajati. Trebalo bi preduzećima koja su morala uzeti komercijalne kredite s kamatom od 12 posto omogućiti reprogram tog kredita, preko Razvojne banke, s manjom kamatom", kaže Jakov Nikić, zamjenik predsjednika ovog sindikata.

Navodi da ima i dobrih primjera poput "Metalnog" iz Zenice ili "Fabrike rezervnih dijelova" iz Vareša koji imaju poslove za inostranstvo za naredne dvije godine.

I iz Udruženja poslodavaca FBiH upozoravaju da je smanjenje potrošnje struje znak recesije i da bi se Vlada FBiH morala uključiti u ublažavanje posljedica.

"Podaci Elektroprivrede BiH su, uz statističke podatke, još jedan pokazatelj da je pao obim proizvodnje u tim granama i Vlada FBiH bi hitno morala poduzeti neke mjere da im pomogne ili obezbijedi jeftiniju struju kako bi oni opstali na tržištu", kaže Remzo Alija Bakšić iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Cijenu struje u FBiH određuje regulatorna komisija za struju u FBiH. Pokušaj Vlade FBiH da novim zakonom o električnoj energiji stvori prostor i da omogući da velika preduzeća dobiju jeftiniju struju je do daljnjeg propao jer je Zastupnički dom Parlamenta odbio zakon. Razlog odbijanja ovog zakona je to što nije postignut dogovor o ulozi Ministarstva industrije, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u dodjeli dozvola za gradnju novih energetskih objekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital