Kapital / IZVJEŠTAJI

U februaru održane dvije sjednice Konkurencijskog vijeća BiH

26.02.2009. 09:05 / Izvor: Fena

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine tokom ovoga mjeseca održalo je 83. i 84. sjednicu na kojima je ocijenilo dopuštenom koncentraciju na tržištu internet usluga u regijama Banja Luka i Prijedor, koja će nastati stjecanjem kontrole kupovinom osnovnih sredstava u privrednom subjektu Ki sistemi – Kompjuterski inženjering d.o.o. Prijedor od privrednog subjekta Aneks društvo za inženjering i konsalting eksport – import Banja Luka, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća.

Naime, Konkurencijsko vijeće je zaprimilo prijavu namjere koncentracije privrednog subjekta Aneks, kojom namjerava steći kontrolu nad osnovnim sredstvima privrednog subjekta Ki sistemi – Kompjuterski inženjering koja se odnose na pružanje internet usluga.

Nakon izvršene analize pozitivnih i negativnih efekata koncentracije na relevantnom tržištu, Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da neće doći do stvaranja dominantnog položaja učesnika koncentracije na relevantnom tržištu, s obzirom da privredni subjekt Aneks zajedno sa svojim povezanim društvima do sada nije bio prisutan u regiji Prijedor te da neće doći do značajne promjene tržišnog učešća čime predmetna koncentracija ne spriječava, ograničava niti narušava tržišnu konkurenciju na relevantnom tržištu internet usluga u regijama Banja Luka i Prijedor.

Zbog dostavljanja netačnih i pogrešnih podataka, Konkurencijsko vijeće je izreklo novčanu kaznu Aneksu u iznosu od 15.000 KM i Aleksandru Antonijeviću, odgovornoj osobi u privrednom subjektu Aneks, u iznosu od 5.000 KM.

Konkurencijsko vijeće je, također, usvojilo Rješenje o dopuštenosti koncentracije na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u BiH, koja nastaje na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji između privrednih subjekata Tomašević d.o.o. Istočno Sarajevo i Konzum d.o.o. Sarajevo.

Naime, navedenim Ugovorom, Konzum uzima u dugoročni zakup tri poslovna prostora privrednog subjekta Tomašević koja se nalaze u Lukavici, Palama i Foči, kao i trgovačku opremu, strojeve i uređaje koje se nalaze u istim.

Nakon detaljno provedenih pravnih i ekonomskih analiza, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da namjeravanom koncentracijom privrednih subjekata neće doći do spriječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišne konkurencije na relevantnom tržištu s obzirom da se ovom koncentracijom neće značajno povećati tržišna učešća učesnika koncentracije.

Doneseno je rješenje o dopuštenosti koncentracije na tržištu usluga linijskog kontejnerskog prijevoza stvari u Bosni i Hercegovini, koja će nastati stjecanjem kontrole jednog privrednog subjekta (Hamburgishche Seefahrtsbeteilung „Albert Ballin“ GmbH & Co. KG, Hamburg, Njemačka) nad drugim privrednim subjektom („Hapag Lloyd Aktiengesellschaft“ Hamburg, Njemačka), kupovinom većine njegovih dionica.

Analizom podataka, a posebno strukture relevantnog tržišta, Vijeće je utvrdilo da, u smislu kriterija iz člana 17. Zakona o konkurenciji, predmetna koncentracija ne može imati za posljedicu sprečavanje, ograničavanje niti narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu usluga linijskog kontejnerskog prevoza stvari na teritoriji Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital