U februaru prihodi Brčko distrikta povećani za 2,9 miliona KM

05.04.2018. 08:39 / Izvor: SRNA
U februaru prihodi Brčko distrikta povećani za 2,9 miliona KM

Budžetski prihodi Brčko distrikta u februaru su iznosili 17.575.815 KM, što je za 2,9 miliona KM.

Budžetski prihodi Brčko distrikta u februaru su iznosili 17.575.815 KM, što je za 2,9 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine, rekao je direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić.

Lučić je istakao da je rastu prihoda doprinijelo povećanje taksi i naknada na pogonska goriva i auto-gas.

"Ukupni rashodi u drugom mjesecu iznosili su 9.597.947 KM i, ako se uporede prihodi i rashodi za pomenuti mjesec, razlika u korist prihoda je 7.977.868 KM", istakao je Lučić, nakon današnje sjednice Vlade Brčko distrikta.

Brčanska Vlada usvojila je jučer prijedloge odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja distrikta i odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko" za period od 1. januara do 31. marta. 

"Riječ je o redovnom subvencionisanju Fonda zdravstvenog osiguranja distrikta JZU `Zdravstveni centar Brčko`. Subvencije se kvartalno islaćuju i do sada je isplaćeno po dva miliona maraka", rekao je šef brčanskog Odjeljenja za zdravstvo Sabrija Čandić.

On je dodao da je, uprkos tome, Fondu zdravstvenog osiguranja isplaćeno i 300.000 KM za subvencionisanje za potrebe transplantacije bubrega.

"Sva ta sredstava su namijenjena licima koja su osigurana, a nalaze se na birou rada i za to vrijeme ne dobijaju nikakvu naknadu za nezaposlenost, zatim za osiguranje osoba koje su obuhvaćene programom socijalne zaštite i osiguranje ratnih vojnih invalida, te nekih posebno ugroženih kategorija", naglasio je Čandić.

Usvojene su i smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uslovima za dodjelu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu.

"Smjernice i pravilnik će i ove godine ostati manje-više iste, s tim da smo u prošlom pravilniku uočili neke nedostatke koje ćemo otkloniti u novom. Nadamo se i u smjernicama smo naveli da će iznosi podsticaja ostati isti i u 2018. godini", naglasio je šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi Brčko distrikta Stevan Radić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital