Kapital / IZVJEŠTAJI

U Federaciji BiH građevinski materijal poskupio za 80 odsto

11.06.2008. 14:28 / Izvor: Nezavisne novine

Povećanje cijena osnovnih građevinskih materijala, željeza i cementa, za 80 odsto za manje od pet mjeseci dovelo je u bezizlaznu situaciju građevinske firme iz FBiH.

Ovo su juče istakli članovi Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH, dodavši da se na poskupljenje građevinskog materijala nadovezao i rast cijene goriva za 25 odsto.

"Došlo je do eskalacije cijena koju izvođači radova ne mogu podnijeti. Od nas se, da bismo pristupili tenderu, traži da potpišemo izjavu o fiksnoj cijeni bez obzira na to šta se dešava na tržištu ili naša ponuda nije validna. Mora se ugraditi nekadašnja klizna skala, a da troškove koje uzrokuje rast cijena na tržištu snosi onaj ko je naručio objekat", rekao je Šahzudin Jahjaefendić, direktor sarajevske firme ŽGP.

Dodao je da su građevinari upozoravali da će doći do blokade tržišta i da cijene diktiraju velika preduzeća.

Salih Šabović, vlasnik firme "Giprom" iz Tuzle, kazao je da su neki materijali trostruko poskupjeli i da je rast cijena građevinskog materijala daleko veći od rasta cijena kvadrata stana i poslovnih prostora.

"Izlaz je u djelimičnoj inflaciji, ravnanju ponude i potražnje ili nekoj drugoj mjeri zaustavljanja rasta cijena materijala", dodao je Šabović.

Šaban Kadirić, predsjednik Sindikata građevinara BiH, smatra da poslodavci trpe veliki teret zbog visokih poreza i doprinosa, neuređenog tržišta rada, te rada na crno, a da Vlada FBiH malo čini preko kontrolnih mehanizama i podsticajnih zakona.

Avdo Rapa, predsjednik Privredne komore FBiH, ističe da vlasti treba što više da uključe domaće firme u javne radove i smanje dažbine kako bi njihova konkurentnost bila poboljšana.

Na sastanku Udruženja građevinara je rečeno i da je u FBiH registrovano 1.900 građevinskih firmi, a da je prosječna plata u ovoj djelatnosti za oko 100 KM veća od minimalne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital