U Hrvatskoj pokrivenost robnog uvoza izvozom u svibnju 59,6 posto

09.08.2014. 09:09 / Izvor: Business.hr
U Hrvatskoj pokrivenost robnog uvoza izvozom u svibnju 59,6 posto

Iako podaci o rastu robnog izvoza ohrabruju izvoz je i dalje ograničen niskom konkurentnošću domaće proizvodnje dok uvoz ograničava i dalje slaba domaća potražnju.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) o robnoj razmjeni RH s inozemstvom za svibanj zabilježen je rast izvoza za 4,2% u odnosu na prošlogodišnji lipanj te rast uvoza za 1,2%. Snažnijim rastom izvoza od uvoza roba deficit robne razmjene je na godišnjoj razini smanjen za 2,8% na 585,1 milijuna eura. Vrijednost robnog izvoza u svibnju je iznosila 862,7 mil. eura dok je uvoz roba iznosio 1,4 mlrd. eura pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 59,6%.

Kod usporedbe robnog uvoza/izvoza u prvih pet mjeseci ove godine s istim razdobljem lani treba uzeti u obzir da kvaliteta podataka prije pristupanja RH Europskoj uniji nije na istoj razini kao podaci nakon 1. srpnja 2013. (zbog prilagodbe gospodarstvenika novim informatičkim sustavima u carinskom, poreznom i statističkom području). U razdoblju od siječnja do svibnja deficit robne razmjene iznosio je 2,9 mlilijardi eura što je za 12,6 milijuna eura ili 0,4% manje u odnosu na isto razdoblje 2013. Pri tome je vrijednost plasiranih roba u inozemstvo u promatranom razdoblju iznosila 4,1 milijardi eura (+12,1%), a uvezenih gotovo 7 milijardi eura (+6,5%).

Promatrano prema NKD-u gotovo sve kategorije u prvih pet mjeseci bilježe rast robnog izvoza pa je tako poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zabilježila rast izvoza od 35,3%, rudarstvo i vađenje 31%, prerađivačka industrija 8,8%, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 114,7% dok je djelatnost opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša zabilježila pad izvoza od -7,6% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome unutar prerađivačke industrije veći izvoz od uvoza roba bilježe djelatnosti prerade drva i proizvodnja drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te proizvodnja namještaja.  S druge strane, pad uvoza bilježi rudarstvo i vađenje (-38,4%) dok ostale kategorije bilježe rast uvoza na godišnjoj razini.

"Iako podaci o rastu robnog izvoza ohrabruju izvoz je i dalje ograničen niskom konkurentnošću domaće proizvodnje dok uvoz ograničava i dalje slaba domaća potražnja stoga  na razini cijele 2014. godine očekujemo pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza mogla nadmašiti stopu uvoza",  smatraju analitičari RBA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital