Kapital / BH BERZE

U igri za podjelu kredita Investiciono-razvojne banke RS devet finansijskih kuća

15.02.2008. 09:13 / Izvor: Nezavisne novine


Devet finansijskih kuća iz RS ispunilo je tenderske uslove Investiciono-razvojne banke RS (IRB) za plasman njihovih kreditnih linija vrijednih 287 miliona KM, potvrdio je juče Zoran Popović, portparol IRB.

On je rekao da je uslove propisane javnim pozivom ispunilo šest od 12 prijavljenih komercijalnih banaka, te sva tri zainteresovana mikrokreditna društva. Uslove su ispunile Hypo Alpe Adria Bank, Nova banjalučka banka, Nova banka, Balkan Investment Bank, NLB Razvojna banka i Bobar banka, te mikrokreditna društva "Mikrofin", "Zdravo" i "Sinergija".

"S tim finansijskim kućama danas i u ponedjeljak ćemo pregovarati u vezi s uslovima potrebnim za potpisivanje okvirnih ugovora. To praktično znači da građani i pravna lica već mogu početi s pripremanjem dokumentacije kako bi bili spremni kada otpočne proces odobravanja prvih kreditnih plasmana", kazao je Popović.

Investiciono-razvojna banka je saopćila da su privrednici i poljoprivrednici pokazali veliki interes za Razvojne kredite ove banke. Predstavnici IRBRS prezentovali su šest kreditnih linija u osam opština istočnog dijela RS i upoznali prisutne sa ostalim aktivnostima Banke. Privrednici su uglavnom izrazili zadovoljstvo kamatnim stopama i rokovima otplate novih kredita.

Najčešća pitanja poljoprivrednika i privrednika su kako aplicirati za kredit i da li su potrebni hipoteka i žiranti za obezbjeđenje kredita. Svi zainteresovani su obavješteni da se zahtjevi za kredit podnose poslovnim bankama koje potpišu ugovor sa IRBRS, a uslove obezbjeđenja određuje poslovna banka kod koje zainteresovano lice traži kredit.

Primjetna su bila i određena nerealna očekivanja građana i privrednika da je riječ o bespovratnim sredstvima. Predstavnici IRBRS su naglasili da je riječ o kreditima koji su najpovoljniji na tržištu. Krediti su namjenski i njihova upotreba će se kontrolisati. Predstavnici IRBRS vršiće nenajavljene kontrole poslovnih banaka i korisnika, a u skladu sa Pravilima svaki nenamjenski utrošen kredit smatraće se dospjelim i poslovna banka će odmah isplatiti ostatak duga, uvećan za 5% kao svojevrsni penal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital