U KS-u 30 posto nepravilnosti odnosi se na nargila barove

31.08.2020. 08:18 / Izvor: Radiosarajevo.ba
U KS-u 30 posto nepravilnosti odnosi se na nargila barove

Prekršaji se odnose na nepridržavanje distance među stolovima i gostima, korištenje nargile...

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo rekla je kako su od marta, njihove djelatnosti prilagođene epidemiološkoj situaciji i rade pojačano, u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Navode da u sklopu zakonske regulative permanentno kontrolišu naredbe kriznih štabova i preporuke zavoda za javno zdravstvo za sve djelatnosti.

"Za tačan broj samo nargila barova bi trebalo jako puno vremena jer softverski nemamo takvu vrstu uvida u predmete, ali ako je ukupan broj inspekcijskih nadzora od marta 4.753, gdje se donijelo 752 rješenja sa korektivnim mjerama, procentualno 30 posto se odnosi na nargila barove", rekla je Amela Babić, glavni inspektor sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije, za Radiosarajevo.ba.

Inspekcija je od marta pa do sredine avgusta izdala 152 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 262.595 KM.

"Prekršajni nalozi su najčešće izdavani ugostiteljskom sektoru gdje se evidentiraju najčešći prekršaji", istakla je Babić.

Naglasila je da se prekršaji odnose na nepridržavanje distance među stolovima i gostima, korištenje nargile u unutrašnjosti objekta i nekorištenje jednokratnih crijeva, što je higijenski neophodno i obavezujuće za nargila barove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital