U narednom periodu povećanje stope rasta BDP-a BiH

23.05.2019. 10:41 / Izvor: SRNA
U narednom periodu povećanje stope rasta BDP-a BiH

Ova kretanja izvoza i uvoza trebalo bi da dovedu do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita od četiri odsto na godišnjem nivou.

Stopa realnog rasta Bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u BiH u ovoj godini trebalo bi da bude 3,5 odsto, u narednoj 3,7 odsto, a 2021. godine ta stopa rasta projektovana je na 3,8 odsto, navodi Direkcija BiH za ekonomsko planiranje u Programu ekonomskih reformi za period 2019. do 2021. godine.

Pretpostavlja se da bi u ovom periodu domaća tražnja putem privatne potrošnje i investicija trebalo da predstavlja glavni oslonac ekonomskog rasta.

Tokom trogodišnjeg perioda očekuje se stagnacija javne potrošnje, što će rezultirati smanjenjem njenog učešća u strukturi BDP-a, odnosno njenog doprinosa u ekonomskom rastu BiH.

Reformske mjere koje su usmjerene na poboljšanje poslovnog ambijenta kao rezultat bi trebalo da imaju veće domaće i strane investicije, što bi ojačalo privatni sektor, ali i spoljnotrgovinsku razmjenu, navodi se u Programu ekonomskih reformi.

Tako se u periodu 2019. do 2021. godine, pod pretpostavkom jačanja izvozne tražnje, očekuje prosječni godišnji rast izvoza od 6,5 odsto, dok bi prosječni godišnji rast uvoza iznosio 3,8 odsto.

Zbog ovako projektovanog kretanja izvoza očekuje se da bi udio izvoza u BDP-u uvećan sa 41,8 odsto u ovoj godini, na 45 odsto u 2021. godini, dok bi uvoz trebalo da ostane na približno istom nivou.

Ova kretanja izvoza i uvoza trebalo bi da dovedu do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita od četiri odsto na godišnjem nivou, ističu iz Direkcija za ekonomsko planiranje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital