U Novom Gradu više novca za infrastrukturu i socijalne kategorije

30.11.2018. 07:37 / Izvor: Akta.ba
U Novom Gradu više novca za infrastrukturu i socijalne kategorije

Sredstva su izdvojena i za dovršetak projekta vanjskog uređenja Doma zdravlja "Novi Grad" odnosno izgradnju oko 100 parking mjesta.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 48.976.000 KM, čime su osigurana sredstva za realizaciju kapitalnih projekata i podršku porodicama ubijenih policijskih službanika Četvrte PU „Novi Grad“ Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Realizaciju navedenih projekata bitnih za život građana nisu podržali vijećnici opozicionih stranaka SDP, DF, Naša stranka i SBB. Uprkos tome, rebalans je usvojen, a njime su osigurana sredstva za infrastrukturne i socijalne projekte.

Izdvojena su i sredstva za formiranje Fonda za podršku porodicama ubijenih policijskih službenika, čiji su članovi stradali čuvajući građane općine Novi Grad, a  Općina će u narednoj godini preuzeti jednu vrstu brige, odnosno podrške tim porodicama.

Sredstva su osigurana za realizaciju kapitalnih projekata, opremanje obdaništa u sklopu Osnovne škole “Aneks”, dovršetak vanjskog uređenja Doma zdravlja “Novi Grad”, izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, pomoć teško oboljelim građanima, podršku održivom povratku u manji bh. entitet i druge infrastrukturne i projekte iz oblasti socijalne zaštite.

"Izdvojena su sredstva za opremanje vrtića u Osnovnoj školi 'Aneks'. Poznato je da je Općina Novi Grad zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo sufinansirala izgradnju škole na Aneksu, međutim, kada je u pitanju opremanje vrtića, ostali smo sami. Drugi sufinansijeri nisu imali interesa ili sredstava da sufinansiraju opremanje i preuređenje prostora za potrebe vrtića. Rebalansom je izdvojeno 230.000 KM kojim će se u vrlo kratkom roku taj posao završiti i otvoriti obdaniše u sklopu škole. To je za nas vrlo značajno, jer taj dio općine nema predškolske ustanove", kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Sredstva su izdvojena i za dovršetak projekta vanjskog uređenja Doma zdravlja “Novi Grad” odnosno izgradnju oko 100 parking mjesta i uspostavljanje komunikacije sa glavne saobraćajnice iz Bulevara Meše Selimovića koji je također rađen zajedno sa Kantonom Sarajevo. Sufinansijeri u ovom projektu Zavod za izgradnju KS i Ministarstvo zdravstva KS došli su u fazu u kojoj nemaju sredstava planiranih za dovršetak tih poslova, a izvođač radova je izabran i u toku su radovi. Kako bi se ovaj projekat konačno završio nedostajuća sredstva u iznosu od 350.000 KM izdvojila je Općina Novi Grad.

"Zadovoljan sam da će se konačno završiti ovaj posao i otvoriti parking koji je vrlo značajan za naše građane i uposlenike Doma zdravlja i da ćemo imati ulaz sa glavne saobraćajnice kako bi se olakšalo kretanje vozila u blizini Doma zdravlja", rekao je načelnik Efendić.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital