Kapital / IZVJEŠTAJI

U osam mjeseci prikupljeno 78,3 miliona KM više prihoda

04.09.2018. 12:30 / Izvor: Akta.ba

Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 1,62 milijarde KM, što je za 78,3 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Poreske uprave je saopšteno da ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate.

"Zasluge za takve pozitivne pokazatelje se mogu pripisati svakodnevnim aktivnostima koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti putem redovne naplate i terenske kontrole, kao i usluge poreskim obveznicima ali je naročito automatizacija poslovnih procesa uticala na pozitivan efekat naplate javnih prihoda", navode iz Uprave.

Direktni porezi su u pomenutom periodu naplaćeni u iznosu od 362,7 miliona KM, što je za 39,5 miliona KM ili 12 odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 167,4 miliona KM, što je za 24,5 milion KM ili 17 procenata više.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 166,1 milion KM ili sedam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 10 miliona KM ili četiri procenta više. Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 19,2 miliona KM, što je za 3,2 miliona KM ili 20 procenta više u odnosu na uporedni period.

U osam mjeseci ove godine naplaćeno je i 970,4 miliona KM doprinosa, što je za 18,9 miliona KM ili dva odsto više nego u prvih osam mjeseci 2017. godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 551,5 miliona KM ili 29,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćen 346,3 miliona KM što je manje za četiri procenta u odnosu na uporedni period.

Pored toga, rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 46,5 miliona KM ili 18 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 22,7 miliona KM ili 15 procenata manje.

Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara ove godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2 odsto dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu Srpske, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-avgust ove godine ostvarena je naplata od 269,8 miliona KM, što je za tri odsto ili 6,7 miliona KM više nego u istom periodu 2017. godine. Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 165,3 miliona KM, što je za 8,9 milion KM manje.

Glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće „Šume Srpske“ u februaru prošle godine uplatilo znatan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

Inače, u prvih osam mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 17,9 miliona KM ili osam procenata više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili 12,4 miliona KM ili devet odsto manje.

Kada je riječ o ovom segmentu javnih prihoda, ostali prihodi su naplaćeni u iznosu od 40,4 miliona KM, što je za 5,8 miliona KM više nego u prvih osam mjeseci 2017. godine. Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-avgust 2018. godine naplaćene u iznosu od 33,8 miliona KM, odnosno za 40 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u osam mjeseci ove godine naplaćene su u iznosu od 19.789.552 KM, što je povećanje od 13,2 miliona KM.

Iz Poreske uprave navode da je u periodu januar-avgust ove godine na području Srpske registrovano je 865 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.147 poreskih obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljena 222 poreska obveznika-pravna lica i 656 poreskih obveznika-preduzetnika.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital