U ovoj godini porast direktnih stranih investicija u BiH

03.10.2019. 10:19 / Izvor: Akta.ba
U ovoj godini porast direktnih stranih investicija u BiH

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI za period od januara do juna 2019., direktne strane investicije su iznosile 650,1 milion KM

Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2019. godine iznose 650,1 milion KM, od toga 252,8 miliona u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu 2019. Bilježi se pojačan priliv u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo zabilježeno 423,3 miliona KM. Posmatrano po komponentama, najviše investicija je realizovano u formi vlasničkih udjela koji su iznosili 304,8 miliona KM, dok su zadržane zarade iznosile 293,3 miliona KM.

Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milion KM, zatim Hrvatske 114,2 miliona KM te Holandije 83,1 milion KM. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je obogatila raspoloživu statistiku stranih investicija, jer se prvi put sada daju iznosi zadržanih zarada na kvartalnom nivou. Na taj način će korisnici imati detaljnije podatke prije provođenja kompletnog godišnjeg istraživanja o direktnim stranim investicijama.

Iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH napominju da je važno imati u vidu da su direktne investicije vrlo dinamična kategorija tokova, a pogotovo komponenta zadržanih zarada koje se mogu bitno mijenjati tokom godine zavisno od odluke stranih investitora o isplatama dividendi.

Konačni godišnji iznosi se stoga mogu značajno razlikovati od međugodišnjih iznosa, što se treba imati u vidu pri pravljenju projekcija.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić ističe da je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (gotovo 800 miliona KM godišnje). Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična cifra od milijardu maraka, navode iz FIPA-e.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Vanjskotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te stranih ambasada u Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital