U podsticaj zapošljavanja uloženo 2,3 miliona KM

08.08.2019. 07:47 / Izvor: SRNA
U podsticaj zapošljavanja uloženo 2,3 miliona KM

Predstavnici lokalnih biroa za zapošljavanje rekli su novinarima da se na evidenciji u Bijeljini nalazi 12.500 nezaposlenih, Loparama nešto manje od 2.000 i Ugljeviku 1.300.

Vlada Republike Srpske je putem Zavoda za zapošljavanje obezbijedila 2,3 miliona KM za zapošljavanje tokom ove godine u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku, izjavio je rukovodilac bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Siniša Kajmaković.

On je novinarima rekao da je ovo ulaganje znatno veće nego ranijih godina i omogućilo je zapošljavanje 638 lica u regiji, i to 474 u Bijeljini, 144 u Loparama i 20 u Ugljeviku.

Kajmaković je podsjetio da će u Republici Srpskoj biti plasirano 30 miliona KM za podršku zapošljavanju uz očekivanih 6.000 novih radnih mjesta, navodeći da je ulaganje u Bijeljinu 1,7 miliona KM, Lopare više od pola miliona KM i Ugljevik 80.000 KM.

Predstavnici lokalnih biroa za zapošljavanje rekli su novinarima da se na evidenciji u Bijeljini nalazi 12.500 nezaposlenih, Loparama nešto manje od 2.000 i Ugljeviku 1.300.

Na konferenciji za novinare u pres-centru gradskog Centra za kulturu "Semberija" uspješni privrednici iz regije pohvalili su podšku Vlade i programe Zavoda za zapošljavanje koji omogućavaju zapošljavanja.

Privrednici su ukazali i na problem pronalaska radne snage uprkos ponuđenim dobrim platama i uslovima rada.

Vlasnik bijeljinske pekare "Bodaksko" Njego Zagorac najavio da će ubuduće zapošljavati samo žene starije od 40 godina za koje kaže da su odgovorne u poslu, kritikujući odnos prema poslu mladih radnika i nesvakidašnji "defile zaposlenih" na tržištu radne snage.

Vlasnik konfekcije "Kristin mod" Ratko Saković rekao je da godinama ne uspijeva da pronađe potrebne radnike iako u fabrici u Loparama obezbjeđuje platu i do 800 KM uz dostignutu normu, kao i prevoz i ishranu.

Proizvodi njegovih fabrika u Parizu i Loparama duže od tri decenije se izvoze na svjetsko tržište.

Dušan Đukanović iz ugljevičkog metalskog preduzeća "Unifleks" rekao je da podsticaji za zapošljavanje omogućavaju i proširenje proizvodnje i time razvoj lokalne zajednice.

Komercijalni direktor bijeljinske firme "Mega drvo" Sonja Gavrić navela je da su u proteklih pet godina zaposlili 70 novih radnika, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital