U projekte zaštite od poplava uloženo 180 miliona KM

17.01.2018. 08:09 / Izvor: SRNA
U projekte zaštite od poplava uloženo 180 miliona KM

Što se tiče projekata koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti, u resornom ministarstvu ističu da je riječ o 93 mjere na području 19 opština u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj u projekte sanacije, rekonstrukcije i dogradnje vodoprivrednih objekata za zaštitu od voda, od 2010. do 2017. godine uloženo je 180 miliona KM po osnovu kredita Evropske investicione banke /EIB/, sredstava Fonda solidarnosti, Svjetske banke i IPA 2014.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopšteno je da je u posljednje tri godine sanirano oko 140 kilometara obodne kanalske mreže, regulisano je oko 60 kilometara vodotoka raznih nivoa, izgrađeno je i nadograđeno oko 40 kilometara nasipa, te 12 kilometara obaloutvrda.

"Za projekat Hitne mjere za zaštitu od poplava u Republici Srpskoj, EIB je obezbijedila kredit od 55 miliona eura, dok su fondovi EU za tehničku pomoć obezbijedili četiri miliona eura", rečeno je Srni u Ministarstvu.

Realizacija projekta planirana je u periodu 2011-2017. godine, a njime su obuhvaćene lokalne zajednice Prijedor, Bijeljina, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Laktaši, Srbac, Derventa, Brod, Modriča, Teslić, Šamac.

"Na zahtjev RS-a nakon poplava 2010. godine naknadno su dodate opštine Bratunac i Istočna Ilidža, a nakon poplava u 2014. godini gradovi Banjaluka i Doboj, te opštine Šekovići, Rogatica i Pale", navode iz Ministarstva.

Do sada je po osnovu ovog programa završeno 20 projekata, među kojima je projekat zaštita od erozije na rijeci Vrbanji u Čelincu, vrijedan 2,3 miliona KM, regulacija rijeke Križevica u Bratuncu, za što je izdvojeno 1,7 miliona KM, kao i rekonstrukcija nasipa rijeke Save u blizini crpne stanice Topolovac kod Bijeljine, vrijedna 1,7 miliona KM.

Što se tiče projekata koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti, u resornom ministarstvu ističu da je riječ o 93 mjere na području 19 opština u Republici Srpskoj.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na projektu "Hitne sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama iz 2014. u Republici Srpskoj" jeste 27.149.217 KM, od čega se na vrijednost radova odnosi 21.749.234 KM, a ostalo na sredstva za rješavanje imovinskih odnosa na savskim nasipima i troškove odbrane od poplava na šest vodnih područja.

Kada je riječ o finansiranju iz sredstava Svjetske banke, za područje Bijeljine odobrena su povoljna kreditna sredstva Međunarodne asocijacije za razvoj /IDA/, u iznosu od 13,8 miliona dolara za projekat Hitne mjere zaštite od poplava šireg područja Semberije.

Do sada je završena izrada idejnog i glavnog projekta lijevog drinskog nasipa na području Semberije u dužini od oko 33,6 kilometara, koji će biti izgrađen od naselja Glavičice do postojećeg drinskog nasipa u Balatunu, čime će područje Semberije biti zaštićeno sa visokim nivoom pouzdanosti od velikih voda rijeke Drine.

"Svjetska banka finansira i Hitni projekat obnove od poplave, u okviru kojeg je predviđeno tri miliona KM za sanaciju vodoprivrednih objekata u RS-u", navode u resornom ministarstvu.

Do sada je saniran kejski zid u Kozarskoj Dubici, čija je vrijednost 360.000 KM, a završena je i izrada tehničke dokumentacije za projekte uređenja vodnog režima rijeke Vrbanje u naselju Česma u Banjaluci, sanaciju obala vodotoka Vijaka i Ukrina u Prnjavoru, te sanaciju akumulacije Drenova u Prnjavoru.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da se sredstvima "IPA 2014" finansiraju projekti podijeljeni u nacionalnu i regionalnu komponentu.

U nacionalnoj komponenti su regulacija korita rijeke Janje u Ugljeviku u dužini od 3,5 kilometara, čija je projektovana vrijednost 3,5 miliona eura i u toku je izbor izvođača radova, te regulacija rijeke Janje u dužini od 3,9 kilometara i zaštita Novog naselja u Janji od brdskih i unutrašnjih voda, vrijednosti 2,6 miliona eura.

U regionalnoj komponenti je izrada lijevog zaštitnog nasipa na području opštine Zvornik, vrijednosti 1,3 miliona eura, izgradnja kanalske mreže za odvodnju i zaštitnih nasipa u naselju Ekonomija u Zvorniku, vrijednosti 434.598 eura, izgradnja desnog nasipa na rijeci Sapni, vrijednosti 997.019 eura, te zaštita oštećenih obala na području Zvornika vrijednosti 1,5 miliona eura.

U sklopu ovog projekta na području Bratunca biće realizovan projekat regulacije pritoka rijeke Drine na području ove opštine, a vrijednost radova je 884.853 eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital